De bestuursleden Christ van der Linden (links) en Kees Godschalk bij de vrachtwagenloods in Rucphen. FOTO JOS OONINCX
De bestuursleden Christ van der Linden (links) en Kees Godschalk bij de vrachtwagenloods in Rucphen. FOTO JOS OONINCX

Brabant 2000 weer klaar om uit te vliegen

Door: Peter Houtepen Algemeen

RUCPHEN - Na alle voorbereidingen in de wintermaanden in en rondom de loods aan de Gastelsebaan in Rucphen, is postduivenvereniging Brabant 2000 nagenoeg klaar voor het nieuwe vliegseizoen dat loopt van eind maart tot half september.

De afdeling verzorgt zo'n 70 vluchten in België en heel Frankrijk met een eigen wagenpark dat bestaat uit tien vrachtwagens. Brabant 2000 is ontstaan uit een fusie van drie afdelingen en valt onder de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. De afdeling beslaat het westen en midden van de provincie Noord-Brabant en telt 51 verenigingen met 1460 leden. Het bestuur en de verschillende commissies hebben als doel om de duivensport te bevorderen waarbij liefhebber en duif centraal staan.

Zelfvoorzienend

Het unieke aan Brabant 2000 is dat de vereniging helemaal zelfvoorzienend is. Vervoerssecretaris Kees Godschalk: "Wij zijn een financieel zeer gezonde vereniging met een eigen gebouw en een wagenpark dat in topconditie is. Omdat de wagens alleen voor duivenvervoer bestemd zijn hebben we ze voorzien van klimaatbeheersing. Afhangend van de afstand, het weer en de soort vlucht vervoeren we per keer 1.500 tot 25.000 duiven. Onze maximale capaciteit is echter het vervoer van 60.000 duiven. Het komt daarom voor dat andere afdelingen een beroep doen op onze inzet. Wij zijn er trots op dat we met onze werkwijze de goedkoopste vervoerder van Nederland zijn." Die werkwijze bestaat uit het zelf ophalen van de duiven bij de verenigingslokalen in de regio. Op het eigen verzamelpunt worden de duiven zo economisch mogelijk verdeeld over de vrachtwagens. Op deze manier wordt op veel onnodige kosten bespaard.

De vereniging heeft ook chauffeurs en bijrijders. Deze bijrijders, convoyeurs genoemd, worden bij elke rit ingezet als begeleider en verzorger van de duiven die soms vier of vijf dagen van huis kunnen zijn.

Scholieren

De planning van de vluchten en het indelen van chauffeurs en convoyeurs is handen van hoofdconvoyeur Christ van der Linden. "We hebben hiervoor een eigen bestand van betaalde vrijwilligers. De ritten vinden vaak plaats in de avonduren en in de weekends dus deze mensen moeten oproepbaar en regelmatig beschikbaar zijn. Met name voor jongeren vanaf 16 jaar is het een uitnodigende bijbaan, omdat we betere verdiensten bieden dan de meeste bedrijven en winkels." De duivensport heeft het imago van een sport voor 60 plussers. Van Der Linden hierover: "Met het aantrekken van scholieren als convoyeur zetten wij een bewuste stap naar verjonging."

Brabant 2000 heeft een website waar alle info over de vereniging terug te vinden is. Tevens vind je er informatie over de aanmelding als convoyeur: www.brabant2000.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief