De RVP met huidig wethouder Martien de Bruijn had reden tot juichen.
De RVP met huidig wethouder Martien de Bruijn had reden tot juichen.

RVP grootste partij in gemeente Rucphen

Door: Peter Houtepen Algemeen

RUCPHEN- Het geel zegevierde woensdagavond in het gemeentehuis van de gemeente Rucphen. Met 3.090 stemmen is de RVP de grootste partij van de gemeente geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de voorlopige uitslagen pakt de partij zes zetels. Nieuwkomer PVV pakt er vier, met 1.949 stemmen. De VVD is diep teleurgesteld in de uitslag. "Vooral wij zijn het dupe van de nieuwe partij. Maar liefst 1.200 stemmen zijn er bij ons afgesnoept, goed voor nog maar twee zetels", aldus VVD-er René Lazeroms. Met ingehouden adem wachtte de PvdA de uitslag af. Met de hakken over de sloot haalde ook deze partij een zetel, te danken aan de verdeling van de restzetels.

"We hadden veel vertrouwen in de uitslag. We hebben geen steken laten vallen en dat gaf me vertrouwen. Ook de reacties van de mensen waren zeer positief, dat gaf al een indicatie", aldus een trotste RVP-er Martien de Bruijn. "De lokale partij is nu het grootst, en het gaat bij de gemeenteraadsverkiezingen ook om lokale zaken voor  eigen inwoners. Wij hebben als enige partij geen achterban. Het is jammer dat de gemeenteraadsverkiezingen gemanipuleerd worden door landelijke kandidaten", vult hij aan.

De Bruijn geeft aan een coalitie met geen enkele partij uit te sluiten. "De kiezer bepaalt, en dat wegen we mee." Verder benadrukt De Bruijn een tweede kracht van zijn partij: "Wij hebben een sterke lijst, samen hebben we dit bereikt." Door de luidsprekers galmde het nummer Eye Of The Tiger van rockband Survivor. "Die draaien ze nu speciaal voor de RVP, we zijn knokkers", aldus de huidig wethouder.

PVV
De tweede winnaar is de PVV. "We gingen voor twee, misschien zelfs drie zetels, maar dat het er vier zouden worden hadden we nooit gedacht", steekt partijleider Ad Vissenberg van wal. "Knap met een lijst van slechts acht kandidaten. Gemiddeld krijgt een kandidaat al zo'n twintig stemmen van zijn achterban zoals vrienden en familie. Je hebt partijen met meer dan twintig kandidaten, dus tel maar uit." De PVV heeft slechts een zetel verschil met de grootste van 2014, de VVD.

Over een coalitie zegt Vissenberg: "Ik wil de RVP niet voor de voeten lopen en ik ben blij dat de PvdA erin is gebleven." Op twee punten wil hij de stem van het volk sterk maken: "De overschotten Wmo stoort mij, dat geld moet terug,. En op nummer twee staat de toewijzing van de woningen. Mensen van hier hebben met voorrang recht op een woning in de gemeente Rucphen. En dan heb ik het niet over statushouders, maar in zijn algemeenheid. We moeten een vuist maken tegen wooncorporatie Thuisvester."  Vissenberg vertrouwt toe een appje van de landelijke PVV te hebben ontvangen met de mooie uitslag en een van Wilders met succeswensen. De dames van de PVV waren geheel in stijl aanwezig bij deze zenuwslopende avond waarop de uitslagen bekend werden gemaakt. "Kijk, wij hebben een nagel gelakt met het logo van de PVV", toont de nummer twee, Brigitte Clercx, met trots.

Binnentuin

De drie restzetels worden verdeeld over de PVV, de VVD en de PvdA. Ad Jongenelis, van de PvdA over de uitslag: "Ik had het niet meer nadat de uitslagen van de eerste zes stembureaus bekend werden gemaakt. Ik dacht, daar gaan we, maar gelukkig blijven we erin." Speculerend over de nieuwe coalitie zegt hij: "Nou, wil de RVP doorgaan met VVD, dan moet de VVD toch flink inleveren op hun verkiezingsprogramma, te beginnen met de Binnentuin. Het geld gaat naar de zorg in plaats van de geldverslindende Binnentuin. De RVP heeft deze verkiezingen hierop nadrukkelijk ingezet. Maar misschien kiest de RVP wel voor een andere partij, de PVV bijvoorbeeld. Deze partij heeft haar winst mede te danken aan emotionele tegenstemmers met Wilders in het achterhoofd. Ook een coalitie met kleinere partijen behoort tot de mogelijkheden, zoals D66, CDA of met ons. De PvdA zit wel behoorlijk op een lijn met de RVP." BIJDRAGE EN FOTO CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief