Afbeelding

Onrust rondom kinderopvang in Zegge duurt voort

Door: Vera de Geus algemeen

ZEGGE - Speculaties over hoe het nu verder gaat, kinderen die van school worden gehaald, ouders die het gevoel hebben hun stabiele kinderopvang kwijt te zijn, maar vooral veel onrust en onzekerheid. Het is aan de orde van de dag in Zegge. Het lijkt alsof er in het kleine dorpje nergens anders meer over wordt gesproken, want bijna iedereen heeft met de situatie te maken. Als het aan de Borgesiusstichting ligt, verzorgt Kober bij aanvang van het nieuwe schooljaar alle kinderopvang. Stichting Kinderopvang Mariadonk (SKM) laat zich echter niet zomaar de deur wijzen.

Kinderopvangorganisatie Kober verzorgde tot enkele jaren geleden het hele pakket kinderopvang in Zegge. "Toen de ouders vlak voor de zomervakantie voor het voldongen feit kwamen te staan dat Kober zou stoppen met de buitenschoolse opvang, was de onrust enorm. In overleg én met onvoorwaardelijke steun en waardering van het schoolbestuur en de Borgesiusstichting hebben we toen met een groep ouders SKM opgericht, zodat de basisschoolkinderen uit Zegge toch opgevangen konden worden", blikt Landstra terug. "We hebben geen winstoogmerk en vanaf het moment dat we zijn opgestart, bieden we volledige flexibiliteit. Je betaalt alleen voor de tijd dat je kind opvang nodig heeft, al is het voor een half uurtje. We zijn extreem gegroeid en hebben nu 71 van de 120 leerlingen in ons klantenbestand. Ook ouders van buitenaf weten ons te vinden vanwege de enorme flexibiliteit en kwaliteit", zo legt hij uit.

Uren

SKM verzorgt alle soorten kinderopvang, Kober is alleen het peuterspeelzaalwerk blijven doen. Beide hebben een ruimte in de basisschool Mariadonk tot hun beschikking. "Kober biedt vier ochtenden van 9 tot 12 peuterspeelzaalwerk aan tegenover ons aanbod van vijf dagen in de week van 6.30 tot 19.00 uur, indien nodig", zegt Landstra.

Aanbod

In november 2016 had SKM een gesprek met Robert-Jan Koevoets, de kersverse directeur van de Borgesiusstichting. In dat gesprek werd besproken dat de situatie met twee aanbieders in een kleine school als Mariadonk verre van ideaal is, bovendien moest er een lokaal vrijgemaakt worden voor kleuters. "Koevoets stelde voor dat beide partijen een voorstel voor de toekomst zouden doen. Dat hebben we direct gedaan. In tegenstelling tot Kober, daar kwam geen aanbod van", weet de secretaris van SKM. "Gek genoeg kregen we daarna te horen dat er een onderzoek gedaan zou worden door een externe partij naar een mogelijkheid om zowel Kober als SKM te laten blijven participeren." Beide partijen stonden daar sceptisch tegenover. "Maar natuurlijk werkten we daar met goede moed aan mee. In de daaropvolgende gesprekken hebben we duidelijk aangegeven dat, hoe het ook zou lopen, wij geen klanten af zouden staan. Dit vanwege de lopende geldstroom in de vorm van subsidies", legt Landstra uit.

Voorwaardenpakket

SKM en Kober werden in april uitgenodigd door de Borgesiusstichting voor een gesprek waarin een voorwaardenpakket werd gepresenteerd om samen te komen tot een Integraal Kindcentrum (IKC). "In dat voorstel stonden zo'n vijftien tot twintig punten waaraan we moesten voldoen. In heel veel punten konden we ons absoluut vinden. We scharen ons volledig achter de gewenste kwaliteit en samenwerking met het onderwijs. Wij hebben echter wel een paar bezwaren op papier gezet. Zo zouden alle peuters ineens naar Kober moeten én verplicht een VVE-traject moeten volgen. Dat zou gevolgen hebben voor ons klantenbestand, terwijl zoals gezegd in een eerder stadium al duidelijke afspraken over zijn gemaakt. Bovendien vinden wij dat je ouders niet kunt dwingen tot een VVE-traject terwijl hun kind daar geen indicatie voor heeft. Daarnaast zijn zij verplicht het aantal uren af te nemen en zo gaat de flexibiliteit voor de peuteropvang volledig verloren." In de voorwaarden werd ook gesproken over een aantal kostenposten die door de aanbieders gedragen zouden moeten worden. "Van de zeven kostenposten waren er slechts twee concreet. Alle andere kosten zouden later pas duidelijk worden, waardoor het voor ons onmogelijk is om te onderzoeken wat de kostprijs per uur voor de ouders zou worden. Hetzelfde is het geval met de inventaris. Er komt een grootschalige verbouwing met nieuwe inventaris. Ook die kosten zijn nog onduidelijk, maar zouden wel doorberekend worden aan de partner. Het was voor ons een veel te groot risico, zeker als je bedenkt dat we een vrijwilligersorganisatie zijn die geen winst maakt, om 'ja' te zeggen op zoveel financiële onzekerheid. Daarnaast zou er één inschrijfloket komen en een directeur die de bevoegdheid zou krijgen om te bepalen waar welk kind terecht komt. Dat zou betekenen dat we, met het oog op subsidies, geen invloed meer hebben om onze eigen geldstroom."

Vervolggesprek

SKM maakt bezwaar tegen enkele punten middels een brief aan de onderwijsstichting. "We kregen echter te horen dat het pakket niet onderhandelbaar was. In onze ogen konden we er zeker aan uit komen, mits er op een paar punten afspraken gemaakt konden worden. Koevoets heeft dat gecommuniceerd alsof wij de kwalitatieve eisen niet zouden onderschrijven. Dat is zeker niet het geval, alleen wij gaan voor kwaliteit én flexibiliteit. Dat wilden wij duidelijk maken in een vervolggesprek." Dat vervolggesprek stond recent gepland. "Maar waar wij dachten zaken toe te kunnen lichten en helder te krijgen, kregen wij de vraag op welke datum wij het pand konden verlaten en hoe we dit gingen communiceren met de ouders. Kober heeft blijkbaar en compleet aanbod voor volgend schooljaar gedaan en daarmee was het ineens geregeld en moet SKM vertrekken." In de ogen van de vrijwilligers van SKM betekent deze keuze een aardverschuiving voor de ouders die de opvang via SKM afnemen. "Om die reden willen we dat dit besluit op zijn minst wordt teruggedraaid, zodat wij alsnog een goed aanbod kunnen doen", besluit Landstra.

Huurkosten

Wat Robert-Jan Koevoets, algemeen directeur van de Borgesiusstichting, betreft is dat echter een gepasseerd station: "We hebben hier anderhalf jaar over gesproken en het is zeer zeker geen ondoordachte beslissing geweest. Er is een extern onderzoek geweest, evenals een enquête onder de ouders waaruit blijkt dat zij over beide organisaties tevreden zijn. De flexibiliteit van SKM vindt men enorm prettig, maar ook het aanbod van Kober wordt gewaardeerd. SKM kon zich echter niet vinden in een aantal zaken, met name op het vlak van de financiën. Zij willen tot achter de komma nauwkeurig weten wat de kosten zijn, maar sommige zaken kunnen wij niet berekenen. Bijvoorbeeld wat de kosten zijn voor de aanschaf van bedrijfskleding. Daar kunnen zij zelf een inschatting van maken. Hoofdzaken als huurkosten en dergelijke zijn gewoon bekend. Ook heeft SKM moeite met het idee dat een directeur het IKC aanstuurt. Alle varianten voor het IKC zijn meegenomen, dit is wat ons betreft de beste oplossing."

De MR was niet in de gelegenheid direct inhoudelijk te reageren, houd de Facebookpagina van de Rucphense Bode in de gaten voor de reactie van de voorzitter.  

SKM houdt op woensdagavond 20 juni om 20.30 uur een informatieavond in zaal Kerkzicht in Zegge.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief