Molen ‘De Hoop’ met molenaars, vrijwilligers Beleef Sprundel en Molenstichting met in het rood de voorzitter Jan van den Broek en schilder Daniel de Bruijn (met zonnebril).
Molen ‘De Hoop’ met molenaars, vrijwilligers Beleef Sprundel en Molenstichting met in het rood de voorzitter Jan van den Broek en schilder Daniel de Bruijn (met zonnebril). Foto: Corine Roks

Artistieke uitdaging bij 'De Hoop'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SPRUNDEL - Op 1 en 15 juni staat molen 'De Hoop' uit Sprundel model voor artistiek talent uit de regio. Met of zonder ezel kan het gemaal uit 1840 worden vastgelegd op papier, doek, linnen of gevoelige plaat, en alles wat daartussen zit. Een initiatief van vier enthousiastelingen in het kader van de 180ste verjaardag van 'De Hoop'. Het resultaat, dat de naam 'Kunstparel 2020' draagt, zal tijdens de St. Jansfeesten in 2020 worden tentoongesteld.

Initiatiefnemers zijn Jan van den Broek van Molenstichting De Hoop en schilders Daniel de Bruijn, Els Hendrikx en Deen van den Broek. De teller staat inmiddels al op zo'n veertig creatieve deelnemers. "Alle kunstdisciplines zijn welkom deel te nemen aan dit project; van keramiek tot fotografie, van gedichten tot olieverfschilderingen. Het is de bedoeling dat de molen artistiek onder de aandacht komt", steekt voorzitter Molenstichting De Hoop, Jan van den Broek, van wal.

Buitenlocatie

De Bruijn, verbonden aan schildersclub Sint Joseph uit Sint Willebrord, heeft zijn medeschilders al uitgenodigd. "Ze waren meteen enthousiast. Schilderen op een buitenlocatie staat geregeld op ons programma, dus past dit initiatief prima op onze agenda". Diverse creatieve clubs zijn inmiddels benaderd waarbij de Bruijn opmerkt: "Deelnemen kan in verenigingsverband maar ook individueel". Zo heeft een kantklosster zich aangemeld. "We hebben geen limiet gesteld aan het aantal deelnemers, en bij slecht weer hebben we een escape naar een binnenruimte", vult Van den Broek aan.

Talent

Begeleiding is aanwezig zodat de drempel voor minder kunstzinnig publiek wordt verlaagd. De Bruijn hierover: "Al kun je totaal niet schilderen of tekenen, kom op deze data naar de molen en ontdek je verborgen talent". De expressiedagen starten om 9.00 uur in de vroege ochtend en duren tot ongeveer 16.00 uur. Deelname is gratis, inclusief koffie en thee, sanitaire voorzingen zijn aanwezig.

Tentoonstelling

Uiteraard staat het de deelnemers vrij om ook op andere momenten de molen in beeld te krijgen. "Je kunt thuis achter de computer met beeldbewerking aan de slag, om zomaar een voorbeeld te noemen", aldus de voorzitter. Al dat moois wordt in het St. Jansweekend van 2020 tentoongesteld in dorpshuis 'De Trapkes' in Sprundel. Previews vinden in de molen zelf plaats. "Kleine exposities in aanloop naar de hoofdtentoonstelling van 2020", laat Van den Broek weten. Parallel aan dit project loopt een kinderactiviteit waarbij leerlingen van basisschool Vinkenbos en een jeugdschilderclub onder leiding van Els Hendrikx, kunstonderwijs krijgen met de molen als middelpunt. De onderhandelingen hierover zijn in volle gang.

Fotopuzzeltocht

Behalve voor kunstzinnige activiteiten speelt de Sprundelse molen, in het kader van Beleef Sprundel, ook een prominente rol in de fotopuzzeltocht 'Typisch Sprundel', gecombineerd met een fietsroute. Ad van de Sande van Beleef Sprundel hierover: "Het is de bedoeling dat detailfoto's en overzichtsfoto's van objecten en gebouwen in en rond Sprundel gekoppeld worden. Het deelnameformulier en de route zijn te verkrijgen bij Dorpshuis 'De Trapkes'. Tot en met 20 december kan de oplossing worden ingeleverd bij het Sprundelse Dorpshuis. De route bestrijkt zo'n 30 km en is ook geschikt voor gezinnen. Op 5 januari 2020, tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in 'De Trapkes', worden de winnaars bekend gemaakt".

Informatie

Voor meer info over het artistieke project bezoek de website: www.molensprundel.nl/kunstparel2020. Voor de fietsfotopuzzeltocht bezoek de website:
http://www.beleefsprundel.nl/fietsfotozoektocht/

BJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief