Van links naar rechts Peter van Nijnatten, Jan van Overveld, Hendrik de Rijk, Lizette Kustermans en René van Nijnatten.
Van links naar rechts Peter van Nijnatten, Jan van Overveld, Hendrik de Rijk, Lizette Kustermans en René van Nijnatten. Foto: Corine Roks

Torensjouwers vieren 44ste verjaardag

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF - De steek is weer gladgestreken, de scepter blinkt volop en de capes wachten op hun raad. Welkom in het carnavalsseizoen, met voor Schijf een bijzonder jubileum. De Torensjouwers vieren hun 44ste verjaardag. De kopgroep en het bestuur nemen een duik in de geschiedenis en geven via Facebook een line-up van alle feestelijkheden rondom het jubileum.

"In 1976 is onze carnavalsstichting opgericht. Dat gebeurde in D'n Hoge Dries, de naam hadden we te danken aan onze kleine toren die destijds in het Oud Kerkpad stond. Onze huidige kerk, de Sint Martinuskerk, werd ernaast gebouwd. De grap luidde: 'Jullie toren is zo klein, als het hard regent kun je 'm in de kerk zetten'. Vandaar het sjouwen van de toren dat we overigens in ere hebben behouden. Onze miniatuurtoren vergezelt ons bij elk leutfeest", geeft penningmeester Lizette Kustermans als verklaring.

Reserve

De eerste bestuurszetels werden bezet door Cees van Zitteren (voorzitter), Ad van Oers (secretaris) en Rini Kuijstermans (penningmeester). Al in het tweede levensjaar had de Schijfse carnavalsstichting een complete raad van elf. "Met dank aan onze buurtschappen. We hebben zelfs jaren een reservelijst gehad, en nog steeds zijn wij de meest stabiele carnavalsvereniging van alle kernen", aldus voorzitter en raadslid René van Nijnatten.

Families

Iets dat ook wel te verklaren is. De leutgroep laat zich al jaren kenmerken als één grote familie. "Ook letterlijk. De familie Van Nijnatten en Van Overveld zijn goed vertegenwoordigd. Alle aanwas heeft direct of indirect een relatie met deze families", zo bevestigt Pliessie Hendrik de Rijk, die zichzelf betittelt als de 'koude kant'.

Niet alleen de kopgroep en haar gevolg is compleet, ook de jeugdraad is goed bezet. De geïnterviewden memoreren: Pliessie Piet Braat, hij kende zijn pappenheimers. Piet wachtte de schoolgaande jeugd op om ze over te halen de jeugdraad te versterken. En het lukte hem elk jaar weer deze compleet te krijgen."

De Schijvenaer

Iets waar ze bij de Schijfse carnavalsstichting trots op zijn is De Schijvenaer. "Een figurant in de kopgroep die in de jaren negentig werd geïntroduceerd. Een direct gevolg van het aanbod. Patrick Kustermans was de eerste turfsteker met zijn grêf, zoals we in Schijf het steekgereedschap noemen", verklaart Prins Peer dn Eerste, alias Peter van Nijnatten.

Varken

Nar Jan kan het allemaal weten. Hij vergezelt de Prins al meer dan 38 jaar, waarvan de laatste 33 jaar als nar. "Ik heb heel wat Prinsen meegemaakt. Het eerste jubileum, daar hebben we het nu nog over", spreekt de nestor. Ook het jaarlijkse Narrenfeest in Etten- Leur scoort hoog op zijn lijstje. Typisch Schijfs is ook de Pliessie op zijn varken. "Ons eerste varken dateert uit 1984. Tot twee jaar terug deed hij dienst als vervoermiddel van onze diender, we hebben de oude verruild voor een gemotoriseerde", deelt de nar mee. "Waarom een varken? Nou, vroeger zeiden ze: In Schijf… daar rijdt de politie nog op een varken. Wij hebben dat letterlijk in beeld gebracht", vult Jan van Overveld aan.

Hofkapel

In de loop der jaren is de boerenkapel gepromoveerd tot hofkapel. Zij draagt de toepasselijke naam De Torenbloazers. Samen met de leutgroep bezoeken zij de Schijfse cafés. "Elke dag sluiten we af met een schrobbelèrke. Sinds een jaar of tien beginnen we aan de vooravond van het vasten , op de zondagmorgen, met dit bittertje. Een soort veredelde weddenschap", lacht de Prins.

Tot slot is het carnavalslied terug van weggeweest in het Schijfse Carnaval. De nieuwe carnavalskraker heeft het motto 'We loate ut vieren!' De line- up van alle feestelijkheden is te vinden op de facebookpagina van CV De Torensjouwers. "Aanstaand weekend, op 15, 16 en 17 november, we hebben heel Schijf erin betrokken", besluit het leutgezelschap.

Foto uit 1984 met Prins Staf, Pliessie Piet, Nar Toon en Boer Frans.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief