Afbeelding

‘Maak eens een rondje met de fiets of wandelend’

Algemeen

STEENBERGEN - Wie langs het schelde-Rijnkanaal fietst aan de kant van de gemeente Steenbergen, rijdt door een gebied waar een zeer bijzondere en belangrijke zeeslag heeft plaatsgevonden. Ruim 385 jaar geleden vond hier de 'Slach opt Slaeck' plaats: een zeeslag tussen een Armada van zesennegentig Spaanse oorlogsbodems en een veel kleinere Zeeuwse oorlogsvloot. Om de herinnering aan de slag weer op te halen, plaatste de gemeente Steenbergen een landschapsvenster.

DOOR REMKO VERMUNT

De Slag op Slaak is een belangrijke, maar desondanks relatief onbekende zeeslag die plaatsvond tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De polders waar je op kijkt als je langs het Schelde-Rijnkanaal fietst bestonden niet tussen 1568 en 1648, ze stonden volledig onder het water van de Slaak. "Deze machtige zeearm liep vanaf het Brabantse vaste land tot aan de zeedijken van het eiland Sint-Philipsland en was ongeveer 3,2 kilometer breed." Op 12 en 13 september 1631 vond hier de 'Slach opt Slaeck' plaats. In de mistige nacht van 13 september 1631 werd ongeveer op die plaats de Spaanse Armada door de moedige Zeeuwse Marine van de kaart geveegd. Deze overwinning bleek een voorbode om de Tachtigjarige Oorlog in 1648 te beëindigen. Omdat deze plek een historisch verhaal vertelt, heeft de gemeente Steenbergen besloten om er een landschapsvenster te plaatsen. Een doorzichtig informatiepaneel met daarop een illustratie en historische achtergrondinformatie. Het bijzondere paneel van deze 'Slach opt Slaeck geeft een indruk van hoe dit er destijds uit heeft moeten zien.

Toerisme "We hebben als gemeente Steenbergen, in het kader van het uitvoeringsprogramma toerisme en recreatie, een tweetal ‘landschapsvensters’ geplaatst, zodat wandelaars en fietsers letterlijk via het venster een blik op het verleden kunnen werpen", vertelt gemeentewoordvoerster Selene Hoogeveen. "Het bord over de Slag om het Slaak is mede tot stand gekomen dankzij de heer Wil Luijks." Daarnaast is er ook een ander informatiepaneel geplaatst over het voormalige slot Padmos, dat in het Oudland heeft gestaan. Waar het bord Slag op het Slaak onderdeel uitmaakt van de fietsroute Heense Dijkenroute, maakt het bord Padmos juist deel uit van het ommetje Bergh & Vaert.

Kasteel In het Zuidoostelijke gedeelte van het Oudland ligt een terrein met resten van een kasteel uit de late middeleeuwen. Het zijn de restanten van het zogenaamde slot Padmos. Van oorsprong was Padmos een 13e eeuwse hoeve. In de 14e eeuw is de hoeve versterkt tot een slot. Nog later werd het slot het centrum van een landgoed. Het slot is waarschijnlijk in het midden van de 19de eeuw gesloopt. "Het terrein is nu een Rijksarcheologisch monument en maakt deel uit van het natuurgebied Oudland. Het perceel waarin het kasteel ligt is visueel herkenbaar als een verhoging waarin de funderingen nog aanwezig zijn." Het betreft dan ook een van de weinige kasteelterreinen die het westelijk deel van Noord-Brabant kent. "Aan het bord over Padmos heeft dhr. Prof. Dr. J.M.G. Leune meegewerkt en het bord staat op grondgebied van Brabants Landschap", aldus Hoogeveen. Voor wie het landschapvenster wil bezichtigen: bij de Boomdijk, het paadje inlopen dat ongeveer in het midden tussen de Polderwatering en de Canadezenweg ligt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief