Afbeelding
Foto: Shutterstock

Jeugdzorg in Steenbergen veel duurder dan verwacht

Door: Remko Vermunt Actueel

STEENBERGEN - Binnen de gemeente Steenbergen is een tekort ontstaan van ruim 1,4 miljoen euro rondom de jeugdzorg. In totaal gaat het om een tekort van 1.421.019 euro. Wethouder Cor van Geel heeft dat afgelopen week bekend gemaakt aan de gemeenteraad.

De gemeente is nog aan het onderzoeken hoe de overschrijding plaats heeft kunnen vinden. De gemeente gaat er met de huidige informatie echter wel vanuit dat al het geld ook daadwerkelijk is uitgegeven aan zorg binnen de gemeente Steenbergen. "Alle kosten die door Steenbergen betaald zijn, zijn ten goede gekomen aan jongeren in de gemeente Steenbergen. Er is geen enkele jongere tussen wal en schip gevallen", stelt wethouder Cor van Geel.

Nieuw systeem

Meteen toen het tekort is ontdekt, heeft de gemeente een externe financiële deskundige ingeschakeld om uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. De gemeente is in november 2017 overgestapt op een nieuw systeem, naar dat zorgt er nu wel voor dat moeilijker te achterhalen is hoe het tekort is ontstaan. Bij het opstellen van de najaarsnota heeft de gemeente nog ruim twee ton extra beschikbaar gesteld voor jeugdzorg, maar dat blijkt dus alsnog met 1,2 miljoen te zijn overschreden.

Solidariteit
De negen gemeenten in de regio West-Brabant-West zijn over de stand van zaken in de gemeente Steenbergen geïnformeerd. "Omdat het jeugdstelsel een open eind regeling kent, is er in de regio een afspraak gemaakt over solidariteit. Wij zullen bij de jeugdzorgregio een beroep doen op deze afspraken over solidariteit." Naast Steenbergen hebben ook de gemeenten Roosendaal, Moerdijk en Woensdrecht tekorten op jeugdzorg. De wethouder heeft dan ook een brief gestuurd naar zijn negen collega's.

Gezamenlijke kosten

"In de eerste inhoudelijke scan die wij gedaan hebben, is de verhuizing van een gezin uit de regio West-Brabant West met meerdere kinderen geconstateerd, waarbij een zorgbudget van 500.000 euro ingezet moest worden. Deze kosten waren anders bij een collega gemeente naar boven gekomen", stelt Van Geel in zijn brief. De gemeenten worden nu gevraagd om Steenbergen financieel bij te staan. "Wij hechten groot belang aan de regionale samenwerking, omdat we gezamenlijk veel meer kunnen bieden aan de kinderen die jeugdhulp nodig hebben. Wij bieden onze excuses aan voor de late aanlevering en signalering van deze situatie, maar hopen dat u overtuigd bent van de inspanningen die we geleverd hebben en nog gaan leveren. Omdat de meeste gemeenten de jaarrekening hebben afgesloten of in de afronding daarvan zitten, stellen we voor dat de werkgroep financiën in samenwerking met de werkgroep rechtmatigheid een voorstel doet op welke wijze verrekening kan plaatsvinden. Dit voorstel wordt op 12 april verder besproken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief