Benji Baartmans moet het al maandenlang doen met een hek
Benji Baartmans moet het al maandenlang doen met een hek Foto: Claudia Koole

Terugplaatsing schutting duurt maanden

Door: Remko Vermunt Actueel

STEENBERGEN – Bij de koop van de modelwoning aan de Bastion in Steenbergen bleek dat de drainage niet voldoende was aangelegd. Pas bij wateroverlast in de naastgelegen parkeergarage van het appartementencomplex greep het bouwbedrijf in. Hiervoor moest de tuin van het gezin Baartmans op de schop en de schutting moest eruit zodat een borstwering aangebracht kon worden. Met enkele weken zou de schutting en tuin in oude staat teruggebracht worden. Dat werd maanden.

Extreme weersomstandigheden, waartoe eveneens hevige regenbuien horen, gooiden extra roet in het (buiten)eten van de familie Baartmans in Steenbergen. De achtertuin veranderde in een drassig terrein met plassen water. De kinderen kunnen nauwelijks buitenspelen en hond Buddha is al meerdere keren weggelopen, omdat er maandenlang een hek staat in plaats van een schutting. In het najaar van 2017 moest hun schutting verwijderd worden vanwege wateroverlast in de parkeergarage naast hun perceel. Een natte en koude periode was toen al gestart. "Ik heb vorig jaar te snel ja gezegd en ben te snel akkoord gegaan", vertelt Benji Baartmans. "Ze hadden dit beter in een droge periode kunnen doen."

Drassig

Volgens directeur Bas Moens van bouwbedrijf Aan de Stegge was het niet de bedoeling om zo lang te wachten. Er zijn meerdere redenen aan de orde geweest waardoor het niet verantwoord was voor terugplaatsing. Moens: "We hebben last gehad van het weer. De grond bleef te drassig. Ook door vorst konden we niets doen. Als we een schutting terugplaatsen in een te natte grond, dan ligt deze bij één windvlaag weer om." Aanvankelijk zou het enkele weken duren voordat de schutting en tuin in oude staat teruggebracht zou worden. Dit duurt nu reeds ruim vijf maanden.

Krom

Toch is er goed overleg geweest tussen de gedupeerde bewoners en het bouwbedrijf. Benji Baartmans: "Ik heb een goed gesprek gehad en ik kan bellen voor een oplossing, maar het duurt gewoon heel erg lang nu." Andere twijfels zijn ontstaan in de loop der maanden. "Mijn schuttingpanelen, die nog geen jaar oud zijn, zijn al krom gaan staan. Ik vraag me af hoe die teruggeplaatst gaan worden." Het gazon, dat ooit mooi groen oogde van de grassprieten, is hier en daar bezaaid met bouwgrond. Het zal een hele poos duren voordat het gazon er weer mooi bij ligt.

Omweg

Het probleem was al langer bekend, maar het gezin Baartmans had de pech dat bij aanvang geen juiste drainage is aangelegd. "Dat komt omdat dit een modelwoning is geweest. Bij de andere woningen is wel meteen drainage aangelegd. Dat is later gebleken." Die drainage komt er alsnog bij het gezin Baartmans, maar dan met een grote omweg en wat hinder onderweg. Aan de afspraak houdt Aan de Stegge zich. De tijd moet alleen nog effectief uitwijzen wanneer dit gebeurt. Bas Moens: "Als het wat droger is, mag meteen de grondwerker gebeld worden door de eigenaar. We plaatsen dan alles goed terug."

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief