suikerbieten-suikerunie-medium
suikerbieten-suikerunie-medium

Bietencampagne wordt één week uitgesteld

Door: Remko Vermunt Algemeen

DINTELOORD - De Suiker Unie heeft besloten om de bietencampagne één week later te laten beginnen dan aanvankelijk was gepland. De fabriek in Dinteloord gaat daarom pas op 11 september van start.

Vanwege de aanhoudende droogte deze zomer, hebben veel telers gevraagd of ze de bieten iets later mochten oogsten. Met dit besluit wordt daaraan tegemoet gekomen. Suiker Unie heeft eerder de verwachtte opbrengst van de bieten al naar beneden bijgesteld vanwege de droogte. Eerst ging men uit van ruim 92 ton bieten per hectare, maar dat is bijgesteld naar 85 ton.

Campagne

De campagne zal niet alleen later van start gaan, maar zal ook minder lang duren. "De huidige planning is een campagneduur van circa 19 weken. Het einde van de campagne zal dan tussen 20 en 25 januari uitkomen", aldus de Suiker Unie. In de laatste week van augustus ontvangen de telers de definitieve campagneplanning.

Droogte
Volgens de SuikerUnie heeft de droogte zijn tol geëist, maar ondanks de regen is de droogte nog niet voorbij. "De huidige stand van de bieten laat ook extreme verschillen zien van minder dan 10 ton wortel tot meer dan 90 ton per hectare. De neerslag in de komende maand zal ook zeer bepalend zijn voor de hergroei van percelen met droogteschade."

Minder bieten

Suiker Unie adviseert de telers verder om in het voorjaar van 2019 minder bieten te planten om de bietenoogst voor de campagne van 2019 met tien tot vijftien procent te verminderen. "De definitieve verlaging zal in het najaar van 2018 worden aangekondigd, afhankelijk van de vooruitzichten met betrekking tot de wereldmarkt en de verdere ontwikkeling van de 2018 oogst." De exportprijzen voor witsuiker bevinden zich volgens de SuikerUnie op het laagste punt in tien jaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief