Afbeelding

Extra wijkagent lijkt er eindelijk te komen

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - De oproep van burgemeester Ruud van den Belt voor meer wijkagenten in de gemeente Steenbergen lijkt zijn vruchten af te werpen. De politie werkt aan een nieuw beleidsplan voor de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant voor de periode 2019-2022. Hierin staat een overzicht van de sterkteverdeling van de eenheid, waaronder een overzicht van het aantal wijkagenten.

Het nieuwe beleidsplan is nog niet officieel vastgesteld, maar het Regionaal Beleidsplan 2019-2022 ziet er wel gunstig uit voor deze regio. Het Basisteam Bergen op Zoom werkte tot op heden met 23 wijkagenten, namelijk tien voor Bergen op Zoom, vier voor Woensdrecht en zes voor Steenbergen/Tholen. Daarnaast kent het team nog drie zogenaamde thematische wijkagenten (voor Jeugd, Ondermijning & Burgerparticipatie en voor Evenementen & Social Media). In het nieuwe beleidsplan spreekt men over 28 wijkagenten, dat is dus een groei van vijf wijkagenten.

Extra wijkagent

"Er zijn inmiddels concrete toezeggingen gedaan dat minimaal één van deze extra wijkagenten zal worden ingezet ten behoeve van onze gemeente", aldus burgemeester Ruud van den Belt. "Ons aantal wijkagenten komt daarmee minimaal op vier. Hetzelfde aantal als waarmee in Steenbergen werd gestart op het moment van invoering van de functie 'wijkagent'."

Landelijke norm

De burgemeester baseert zich in zijn pleidooi op de landelijke politie geldende norm van de beschikbaarheid van één wijkagent op elke 5.000 inwoners. De gemeente Steenbergen is inmiddels de 25.000 inwoners gepasseerd en zou dus eigenlijk, volgens de norm, recht hebben op vijf wijkagenten maar moet het al tijden doen met slechts drie wijkagenten. "Dit staat averechts tegenover de druk die wordt gelegd op gewenste, en mijns inziens zeker noodzakelijke inzet tegen ondermijning", stelt de burgemeester. Ondermijning die niet alleen in de grote steden voorkomt maar steeds vaker ook in kleinere gemeenten zoals Steenbergen.

Ondermijning

"Wijkagenten kennen de wijk en de bewoners door en door en hebben vaak als eerste door dat er iets niet in de haak is. In de strijd tegen ondermijning hebben wijkagenten een cruciale functie. Zij zijn het, die netwerken bouwen en onderhouden binnen hun wijk om kennis te vergaren over hetgeen er speelt." Van den Belt wil dat de wijkagenten minimaal 80 procent van hun werktijd in de wijk aanwezig zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief