Havenmeester Dirk-Jan van Wezel: ‘De binnenstad van Steenbergen heeft voldoende aanbod voor passanten en toeristen’
Havenmeester Dirk-Jan van Wezel: ‘De binnenstad van Steenbergen heeft voldoende aanbod voor passanten en toeristen’ Foto: Christel Schiphorst

Jachthaven als toeristische parel in hartje Steenbergen

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Een stilleven van schepen, haast een moderne Anton Pieck-tekening, geeft de Steenbergse jachthaven een prachtige aanblik. De klassieke platbodem, gelegen naast Hof van Nassau, is het absolute pronkstuk met z’n indrukwekkende houten mast en krachtige romp.

Vanuit zijn kantoor kijkt havenmeester Dirk-Jan van Weezel (49) op een groot deel van de Jachthaven. Met een vrij zicht op de Steenbergse Vliet ziet hij iedereen die binnenvaart. Dat wil zeggen, als hij tenminste niet bezig is met telefoneren, schippers te woord staan of het havengebied te controleren. 

Investeringen

Op de vraag of Steenbergen trots kan zijn op haar jachthaven, antwoordt de havenmeester een beetje nonchalant: “Wij vinden dat we een schitterende jachthaven hebben, maar ik zie dat niet zo goed meer. Ik kom hier iedere dag. Toen we hier in 2013 begonnen, zagen we veel potentieel in deze haven. Daarom hebben wij als jachthaven De Schapenput besloten om in te schrijven voor de aanbesteding voor de erfpacht. Ondertussen is er ook heel erg veel gedaan om het prachtig te krijgen: nieuwe steigers, bestrating, een mooi havenkantoor met faciliteiten, camperplaatsen en ga zo maar door. Maar niet alleen wij hebben in het gebied geïnvesteerd, laten we de bijdrage van de gemeente niet vergeten,” benadrukt Dirk-Jan. 

Staande mast

Onder het havenkantoor is ook een openbaar toilet. Overdag is deze door iedereen te gebruiken. “Gelukkig is deze nog steeds netjes en hebben we hier geen vandalisme gehad,” gaat Dirk-Jan verder. “De binnenstad van Steenbergen heeft voldoende aanbod voor passanten en toeristen. De horeca brengt een bestelling zelfs aan boord, als ze je ligplaats weten,” lacht hij. “En onze haven is met staande mast te bereiken. Je kunt vertrekken uit de Cariben en - zonder je mast te strijken - hier afmeren,” mijmert de enthousiaste havenmeester. “Ach, en natuurlijk is de Vliet voor de zeilers maar een slootje, maar Steenbergen ligt wel prachtig in het landschap en je vaart zo naar zoet of naar zout.” 

Gibson en Warwick

Naast de passanten zijn er natuurlijk de vaste ligplaatshouders. Vanuit Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Engeland weet men Steenbergen te vinden. “De Engelsen zijn erg geïnteresseerd in Gibson en Warwick, en het zou mooi zijn als we daar toeristisch meer mee zouden doen. Vroeger was er in Hotel Aarden een klein museum, maar nu is er helaas niets meer. Hoewel de sterk verouderde folder met wandelroute daar nog wel heen verwijst,” merkt Van Weezel op.

Nog aantrekkelijker maken

Het gebrek aan activiteiten in 2020 gaat ook Dirk-Jan aan z’n hart. ”Er is helaas niet één groepstocht geweest, er waren geen platbodems van de Bietentocht of andere klassieke schepen. Maar gelukkig loopt de haven niet leeg, meer mensen kopen een boot en die moet ook ergens liggen, natuurlijk.” De havenmeester, tevens actief bij Ons Steenbergen, ziet veel mogelijkheden om Steenbergen nog aantrekkelijker te maken. Hij heeft een heel lijstje. “Goed onderhouden groen speelt een belangrijke rol, maar ook een mooi speelelement in de haven, waar de jeugd ook netjes mee omgaat. Op die manier kan iedereen genieten, jong en oud, passant en inwoner.” Het ziet ernaar uit dat de Jachthaven van Steenbergen als toeristische trekpleister zal blijven groeien, hopelijk met mooie evenementen in 2021 voor alle inwoners en bezoekers en anders zeker in 2022, bij het 750-jarig bestaan van onze stad. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief