Alleen nog ondiepe neustesten voor kinderen in West-Brabantse teststraten
Foto: Hanneke Marcelis

Alleen nog ondiepe neustesten voor kinderen in West-Brabantse teststraten

STEENBERGEN – De GGD West-Brabant is donderdag gestopt met de diepe neustesten bij kinderen. Medewerkers gebruiken nog wel dezelfde wattenstokjes, maar steken die niet meer diep in de neus. Bij volwassenen is de diepe neustest voorlopig nog wel de standaard. 


Kinderartsen pleitten eerder voor het gebruik van kortere teststaafjes. Zo hopen zij dat meer ouders met hun kinderen naar de teststraten komen. Voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en OMT-lid vond de diepe neustesten te belastend. 

In de vier West-Brabantse teststraten komen dagelijks 600 tot 800 kinderen van nul tot twaalf jaar met hun ouders. “Dit gebeurt vooral vanwege het feit dat hele klassen in quarantaine moeten bij een positief geteste leerling of leerkracht. Bij een negatieve test op dag vijf mogen ze weer naar school. Wij zien momenteel naar verhouding meer kinderen, omdat wij tot nu toe als enige in het land op twee locaties al de ondiepe test deden”, legt woordvoerder Christ-Jan van Dongen van GGD West-Brabant uit.

Meer tijd voor jonge bezoekertjes

Medewerkers van de teststraten trekken meer tijd uit de jonge bezoekertjes. “We doen, sinds er zoveel kinderen zijn, minder aantallen per kwartier, waardoor er meer tijd is”, vertelt Van Dongen. “Over het algemeen reageren de kinderen best prima op de test. Het kriebelt wat in de neus, soms daardoor een traantje. Je houdt altijd een enkeling die de hele teststraat bij elkaar gilt en sommigen zijn niet te testen, omdat ze echt niet willen. Die laten we gaan en komen later terug als ze wat rustiger zijn.”

Alle geteste kinderen krijgen na afloop een dapperheidsdiploma met potloodjes. “Dat doet vaak wonderen”, besluit Van Dongen.

Monique Jansen
Monique Jansen
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief