Filmmaker Cees van Kempen: 'De wolf is zeker niet iets om bang voor te zijn'
Filmmaker Cees van Kempen: 'De wolf is zeker niet iets om bang voor te zijn' Foto: FOTO CAREN VERMAAT

Film Wolf van Cees van Kempen in 130 Nederlandse bioscopen

Door: Caren Vermaat Algemeen

NIEUW-VOSSEMEER - “De voorliefde voor de natuur zat er als kind al ingebakken,” vertelt filmmaker Cees van Kempen uit Nieuw-Vossemeer over zijn film Wolf, die nu in heel Nederland in de bioscopen draait.

De eerste helft van zijn leven heeft Cees gewerkt als civiel- en management adviseur. Toen hij 50 jaar oud werd, is hij zich gaan afvragen wat hij het liefst zou willen met de tweede helft van zijn leven, en toen heeft Cees het roer drastisch omgegooid. Hij was daarvoor al hobbymatig bezig met natuurfotografie en film en is dat na zijn 50ste ook beroepsmatig gaan doen.

Steenbergse IJsvogel

“Een van mijn eerste projecten was het boekje van de IJsvogel dat ik voor gemeente Steenbergen heb gemaakt. Wat ik daarmee heb verdiend, heb ik gebruikt om mijn eerste professionele filmcamera mee te kopen. Ik ben toen ook op cursus gegaan in Engeland om meer te leren over het maken van natuurfilms en ben me zo steeds verder gaan ontwikkelen. Voor BNNVARA heb ik toen films gemaakt over de terugkeer van de IJsvogel, de torenvalk en de bever.”

Terugkeer van de wolf

“Een vriend va mij, ecoloog Wim Tegels, attendeerde mij rond 2015 erop dat er nog een hele andere terugkeer gaande was, namelijk die van de wolf. Er was toen al te zien dat de wolf zich vanuit Polen naar Duitsland richting het westen aan het verplaatsen was. We zijn dus al ruim voordat de wolf daadwerkelijk in ons land is teruggekeerd, begonnen met de het maken van de filmbeelden. Met een kernteam van drie man sterk hebben we een jaar research gedaan en zijn we vanaf het oosten van Polen drie jaar gaan filmen. De film vertelt het verhaal van een jonge moedige wolf die je ziet opgroeien in Duitsland om daarna zelf de wereld te gaan verkennen. Zo komt hij uiteindelijk in Nederland op de Veluwe terecht waar hij zijn eigen roedel gaat stichten.”

De film

“Er is in Europa nog geen enkele film gemaakt met zoveel unieke beelden van de wolf in het wild. De film wordt dus ook enthousiast ontvangen. Vorige week maandag was de première in Ede, omdat ik in die omgeving veel gefilmd heb. De grote zaal met zo’n duizend stoelen zat helemaal vol en daarbij was ook prinses Laurentien aanwezig. Na afloop was er een staande ovatie. De film is ook aangekocht door Arte en hij gaat in maart ook in de Belgische bioscopen draaien. En deze week is de film ook al bekroond met de kristallen film award. Dat is een prijs voor films die in korte tijd meer dan 10.000 bezoekers hebben getrokken.”

Boek

“Toen ik bezig was met de film had ik continu het idee om er ook een mooi fotoboek van te maken. Ik was eigenlijk veel te druk met de film maar door corona heb ik dus ook tijd gehad om het boek te maken. Het boek vertelt nog meer verhalen over de wolf en ook over het maken van de film.” Uiteindelijk hoopt Cees met de film en het boek bij te dragen aan het besef hoe mooi en waardevol de wolf is. “De wolf is zeker niet iets om bang voor te zijn. Het is een dier om te koesteren. We moeten vieren dat de wolf terug is in ons land.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief