Tientallen fietsen van renners staan gereed om bij de 9e editie van de KMC actief ingezet te worden.
Tientallen fietsen van renners staan gereed om bij de 9e editie van de KMC actief ingezet te worden. (Foto: Claudia Koole)

Lekke banden, valpartijen en 1675 deelnemers op negende editie Koos Moerenhout Classic

STEENBERGEN - Bij de negende editie van de Koos Moerenhout Classic (KMC) vertrokken zaterdagochtend 1675 deelnemers op een nat wegdek, wat sommigen pech bracht. Burgemeester Ruud van den Belt startte de KMC met dikke regendruppels. Een dag eerder hadden de deelnemers bij de Dikke Banden Race een stralende zon.


De regen hield niet aan. Later op de dag was het veel beter rijden met zonnestralen. De KMC kende drie routes van 210 kilometer, 120 en 85 kilometer. Voor de laatste twee d het meest gekozen. De deelnemers die kozen voor de langste route vertrokken als eerste vanaf de Markt in Steenbergen. Na het startsein van de burgemeester reed Koos Moerenhout zelf mee met andere renners.

Race

Een dag eerder was Koos Moerenhout aanwezig bij het startsein van de Dikke Banden Race in Steenbergen waaraan een aantal basisscholen meededen. De sportcoaches van de gemeente Steenbergen begeleidden samen met het Wielercriterium Steenbergen deze race, die er dit jaar met 112 deelnemers meer kende dan voorgaande jaren. Alle deelnemende kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar, verdeeld onder drie leeftijdsklassen, kregen na afloop een medaille.

Tegenslag

De KMC mocht dan nat starten en wat moeilijkheden onderweg brengen zoals lekke banden, valpartijen en onderkoelingsverschijnselen bij een aantal renners, de zon maakte 's middags alles goed met een goede voorjaarstemperatuur richting de 20 graden. Ondanks de kleine tegenslagen, waarvoor een aantal motoren en auto's in de weer waren om de renners bij te staan, werd gesproken van een goede KMC 2019.

Wielercafé

Het is logisch dat de Vuelta 2020 alvast meegenomen werd in deze editie. Te meer omdat in dat jaar de tiende editie van de KMC wordt gevierd. Dubbel feest dus. Dat vindt de gemeente Steenbergen ook, die vol inzet op dit aankomend evenement in Spaanse sferen. Vrijdagavond werd al een Wielercafé Vuelta 2020 gehouden als startsein voor alle organisaties die zich gaan bezighouden met de Vuelta 2020 die door Steenbergen komt. Er wordt nu al gesproken van een mega feest in en rondom de gemeente Steenbergen.

Bruisen

Een gemeentewoordvoerder zegt hierover: "Onze gemeente is in augustus 2020 officieel doorkomstplaats van de Vuelta, de Ronde van Spanje. We zijn hier ontzettend trots op. Het is een geweldige kans om hier samen met verenigingen, bedrijven, partners en inwoners een feestelijke dag en weekend van te maken waarop we onze gemeente volop in de schijnwerpers zetten. Niet alleen langs het parcours op de dag zelf, maar ook in de aanloop ernaar toe. Natuurlijk doen we dat in Spaanse sferen. Vanaf het moment dat dit nieuws bekend is geworden, borrelt en bruist het van de energie en de ideeën in onze gemeente. Enkele verenigingen hebben zich spontaan al aangemeld om mee te denken en hun bijdrage te leveren aan deze dag."

Helikopter

Wielerspeaker Johan van de Made interviewde vrijdag Jan Janssen en Koos Moerhout op het podium op de Markt. Jan Janssen won als één van de twee enige Nederlanders de Vuelta in 1968 en is oud-wereldkampioen en winnaar van de Tour de France in 1968. De in Steenbergen, en ver daarbuiten, bekende Koos Moerenhout werd twee keer kampioen van Nederland en deed zeven keer mee aan de Vuelta. Jan Janssen liet tijdens het Wielercafé weten dat hij als klein jongetje al gefascineerd was door de wielerwedstrijden die door Steenbergen reden. Tijdens de Vuelta 2020 zal een helikopter boven Steenbergen cirkelen. Organisaties die willen opvallen kunnen hier rekening mee houden. Renners van de KMC 2019 zijn automatisch betrokken bij deze Vuelta. Zij leveren immers eenzelfde inspanning: fietsen, fietsen en nog eens fietsen met een ongekende kracht tot aan de eindstreep.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief