Huurders worden zelf verantwoordelijk voor hun schuurtjes FOTO SHUTTERSTOCK
Huurders worden zelf verantwoordelijk voor hun schuurtjes FOTO SHUTTERSTOCK

Nieuw beleid voor volkstuinen na asbestbrand

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen gaat een nieuw beleid opstellen rondom de vele volkstuintjes die de gemeente rijk is. Reden hiervoor zijn de twee branden die in 2017 hebben plaatsgevonden op het volkstuinencomplex aan de Krommeweg. Bij deze branden is asbest vrijgekomen, maar op basis van het huidige beleid konden de kosten van het opruimen van de asbestresten niet verhaald worden op de huurders. De gemeente draaide dus zelf voor de kosten op.

Bewoners kunnen in de gemeente Steenbergen op drie verschillende locaties terecht voor de huur van een volkstuintje. Het grootste complex ligt in Steenbergen aan de Krommeweg met 129 volkstuintjes. Daarnaast ligt er een volkstuinencomplex in Nieuw-Vossemeer bij het A.M. de Jongpark met dertig volkstuintjes en in De Heen bij de Langeweg van 24 volkstuintjes. De gemeente is eigenaar van de gronden en daarmee ook eigenaar van de verschillende opstallen die op de grond zijn geplaatst.

Kosten

Toen er in 2017 twee keer brand uitbrak bij schuurtjes op het volkstuinencomplex is daar asbest bij vrijgekomen. Doordat de gemeente wordt aangemerkt als eigenaar, was de gemeente ook eigenaar van de verbrande opstallen. De kosten van het opruimen van de verbande resten werden dan ook door de gemeente voor hun rekening genomen. "Het was niet mogelijk op grond van de gesloten huurovereenkomsten de kosten van het opruimen van de asbestresten in rekening te brengen bij de huurder."

Nieuw beleid

Dit was voor de gemeente aanleiding om een nieuwe beleidslijn voor het verhuren van volkstuintjes vast te stellen. "De meeste huurders van volkstuinen zijn gepensioneerden, die het bewerken van een volkstuin als hobby hebben. De verwachting is wanneer de huurders verplicht worden om een zakelijk recht te vestigen op hun kosten, dat een groot aantal huurders de huur zal opzeggen", aldus de gemeente. Uit onderzoek is gebleken dat er op de huidige percelen geen zichtbare asbest meer aanwezig is. "Daarom hebben wij gekozen voor een praktische oplossing en wel door het aanbieden van een nieuwe huurovereenkomst." De nieuwe overeenkomst wordt alleen voorgelegd aan toekomstige huurders. "Het is namelijk niet urgent ergo noodzakelijk om alle huurders een nieuwe huurovereenkomst toe te zenden gezien de constatering dat op of aan de opstallen geen asbest aanwezig is."

Nieuwe overeenkomst
In de nieuwe huurovereenkomst wordt onder andere de feitelijke staat van het verhuurde opgenomen en hoe het opgeleverd wordt na beëindiging van de huur. Ook worden er regels opgenomen over het plaatsen van één of meerdere schuurtjes en over de beëindiging van de huur als er niet wordt voldaan aan de voorwaarden in de huurovereenkomst. "De toekomstige huurder wordt ook verantwoordelijk voor het verwijderen en opruimen van asbest. Door middel van een meldingsformulier annex vervoersvergunning (gratis) mag een particulier maximaal 35 vierkante meter asbest zelf verwijderen en nadat de asbest is ingepakt mag het worden ingeleverd bij de gemeentelijke milieustraat." Daarnaast wordt in de nieuwe overeenkomst opgenomen dat de huurder verantwoordelijk is voor alle op het gehuurde aanwezige materiaal, gewassen en overige zaken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief