De nieuwe jongerenbus met naam 0167bus zal voortaan in iedere kern van gemeente Steenbergen te zien zijn.
De nieuwe jongerenbus met naam 0167bus zal voortaan in iedere kern van gemeente Steenbergen te zien zijn. (Foto: Claudia Koole)

'Koud buiten? Kom even in de jongerenbus!'

STEENBERGEN - De nieuwe jongerenbus met de naam 0167bus is een plek voor ontmoeting, ontspanning, activiteiten en infotainment. De bus is mede ontstaan door een project vanuit middelbare school 't Ravelijn. Volgens jongerenwerkers van de gemeente Steenbergen gebeurt er veel bij jongeren. Raymond Been: "Het is een unieke tijd voor de jeugd."


DOOR CLAUDIA KOOLE

"Het heeft lang geduurd", laat wethouder Esther Prent weten. Rond haar staan leerlingen uit 3-mavo van 't Ravelijn die hebben meegedacht hoe de bus eruit moest komen te zien. "Ik weet dat jullie je heel erg hebben ingezet voor dit schoolproject en ik kom nog naar jullie toe in de klas om over deze jongerenbus te praten. Ik hoop dat veel jongeren in de kernen blij worden als ze deze bus zien."

Herkenbaarheid

Het heeft zo'n kleine vijf jaar geduurd voordat de nieuwe bus, die als occasion is omgedoopt naar 0167bus, er was. "Wij zijn blij met deze mobiele ontmoetingsplaats", vertelt sportcoach Ivo Boluyt. "De sportkooien staan hier los van. Voor ons is het belangrijk dat er herkenbaarheid is bij grootschalige activiteiten die we organiseren. Een extra reden komt hierbij dat we materialen fatsoenlijk kunnen meenemen. Voorheen stouwden we onze eigen auto's vol." De naam van de jongerenbus is door leerlingen van 't Ravelijn bedacht.

Straathoekwerk

Normaliter gaan jongerenwerkers van de gemeente Steenbergen vier avonden per week op stap, steeds in een andere kern. Dit wordt straathoekwerk genoemd. Raymond Been werkt inmiddels zo'n tien jaar bij deze gemeente. Been: "Tot 24 jaar richten wij ons op jongeren. We willen ervoor zorgen dat jongeren krijgen wat ze nodig hebben. We zijn meestal op straat en dus vaak buiten. Jongeren zijn thuis, op school of hebben vrije tijd. Wij noemen dit de leefmilieu's van jongeren."

Zoeken

Eenmaal op straat wordt de straattaal gesproken. Dit is niet per definitie dat er gevloekt of gescholden wordt met schuttingtaal. "Nee, het is de manier waarop je met elkaar praat. Bij ons mogen jongeren zijn en zeggen wat ze willen. We luisteren, adviseren en corrigeren. De kracht van jongerenwerk is dat we er voor hen zijn. Ze zijn niet alleen", laat Been weten. "Steenbergen is uniek en het is een unieke tijd voor jongeren. De ontwikkelingen gaan snel. Social media speelt hierbij een rol. Jongeren worden hierdoor gevoed. Je ziet dat jongeren binnen Steenbergen aan het zoeken zijn, wat ze willen. Wij willen ze helpen invullen wat ze leuk vinden, of dat nu om sport of muziek gaat. Met de jongerenbus wordt het makkelijker. Wij kunnen nu bijvoorbeeld zeggen: Vind je het koud buiten? Kom even in de bus."

Taart

De 0167bus kan vanaf nu in elke kern verschijnen. In totaal kent de gemeente Steenbergen zes kernen: Steenbergen, De Heen, Nieuw-Vossemeer, Dinteloord, Kruisland en Welberg. Bij de officiële huldiging van de 0167bus werd een toepasselijke taart geserveerd.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief