Ben (8) en Isa Roos (7) staan in hun geknutselde Paashaas tenue klaar voor de optocht van hun basisschool Gummarus.
Ben (8) en Isa Roos (7) staan in hun geknutselde Paashaas tenue klaar voor de optocht van hun basisschool Gummarus. Foto: Claudia Koole

Leerlingen Gummarusschool hoppen met carnaval vooruit naar Pasen

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Groep 1 tot en met 5 van de Gummarusschool uit Steenbergen heeft erop los geknutseld voor hun eigen carnavalsoptocht met het motto 'Òònze tijd wijd vooruit!' van Strienestad. De Paashaas staat hierbij centraal om alvast een paar sprongen in de tijd te maken tijdens carnaval.

Basisschool Gummarus uit Steenbergen loopt met 28 kinderen en zeven volwassenen de carnavalsoptocht in een paashaaspak met Paaseiland.

Verstoppen

Een comité van vijf moeders is reeds begonnen vanaf de elfde van de elfde. "De Gummekes hoppen alvast vooruit naar Pasen", laat moeder Carolien weten. Gummekes is een naam voor de leerlingen op voornoemde basisschool die dan zelf 't Gummeke heet tijdens carnaval. Tijdens de knutselmiddag worden verschillende kleurrijke onderdelen gemaakt. Er worden plastic eieren beplakt met stickers die in een geel mandje gaan. "Deze eieren gaan we verstoppen tijdens de optocht", vertelt Isa Roos.

Geloof

Hoewel carnaval en het Paasfeest van oorsprong twee rooms-katholieke feesten zijn, gaat het hier niet om geloof waarbij Christus centraal staat die de dood overwon en een weg vrij maakte naar het paradijs. Moeder Kim: "Nee, er is geen relatie met het geloof. We hebben gewoon iets met het motto gekozen. We zijn de tijd vooruit gesprongen naar Pasen."

Oorsprong

De Paashaas kent een eigen verhaal dat weliswaar linkt aan de christelijke versie. In de laatste eeuw voor Christus werd godin Ostara vereerd die een gewond vogeltje aantrof die niet meer kon vliegen. Ze zorgde ervoor dat het vogeltje een haasje werd dat op één dag in het jaar gekleurde eieren kon leggen in de lente. De kleuren zijn voor iedereen bestemd en het ei staat hierbij symbool als wedergeboorte zoals de wederopstanding ook centraal staat bij de christelijke versie. Die kleuren, eieren en vreugde van twee feesten kunnen worden gezien tijdens de optocht van de Gummarusschool.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief