Huisraad kan bij de milieustraat worden ingeleverd. FOTO SHUTTERSTOCK
Huisraad kan bij de milieustraat worden ingeleverd. FOTO SHUTTERSTOCK

Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet

STEENBERGEN - Koelkasten, tuinstoelen, uitpuilende vuilniszakken, afgedankte tv's: de Brabantse natuur ligt er vol mee. Steeds vaker worden huisraad en grof afval in het bos en het water gedumpt. Hartstikke illegaal en slecht voor het milieu. En het is ook nog eens gevaarlijk voor onze gezondheid en veiligheid, en die van dieren. Om het tij te keren is de provincie gestart met de campagne: 'Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet.'


Afval in de natuur is iedereen een doorn in het oog. Loop je lekker te wandelen in het bos, stuit je opeens op een oude toiletpot, een smerig matras of een stel ingezakte stoelen. En even verderop komt de verrotte lucht uit een berg vuilniszakken je tegemoet. Weg is je 'groene' beleving. Het dumpen van afval in de natuur stijgt in Brabant de laatste jaren fors. In 2018 ging het om ruim 5.000 dumpingen, bijna 100 per week.

Bewustwording
Met de zes weken durende campagne wil de provincie ervoor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van hun gedrag: een natuurgebied is géén afvalstortplaats! Iedereen heeft wat dat betreft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid: dumpen in de natuur doe je gewoon niet.

Milieustraat

Met tips en suggesties wijst de provincie daarbij op milieuvriendelijke mogelijkheden om huisvuil en huisraad kwijt te raken. En die zijn er genoeg. Overtollige spullen die nog goed zijn, kunt u verkopen of (gratis) aanbieden via Marktplaats. Met een goede bank of koelkast kunt u terecht bij de kringloopwinkel. Bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat of wasmachine neemt de leverancier uw oude apparaat gratis in.U kunt uw oude huisraad en grofvuil tegen een kiloprijs inleveren bij de Milieustraat in de buurt of laten ophalen. En natuurlijk kunt u spullen die u niet meer nodig hebt ook een tweede leven geven door ze weg te geven.

BuitenBeter-app

Vindt u tuinstoelen, keukenkastjes, tegels of puin in de natuur? Meld dit dan. Dat kan bijvoorbeeld via de gratis BuitenBeter-app. Provincie benadrukt: een natuurgebied is géén afvalstortplaats! Download de app, maak een foto van het gedumpte afval en stuur die naar de gemeente. Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunt u 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale (073-681 28 21). Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie. 

De Milieustraat van de gemeente Steenbergen bevindt zich aan de Van Andelstraat 6 in Steenbergen. De Milieustraat is op woensdag en vrijdag open van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.30 uur, op donderdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 19.00 uur, en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur. Op maandag en dinsdag is de Milieustraat gesloten. Kijk voor meer informatie op: https://gemeentewinkel.gemeente-steenbergen.nl/producten/afval_inleveren


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief