Beginnend imker Willy Hermans legt uit hoe een moderne honingslinger werkt.
Beginnend imker Willy Hermans legt uit hoe een moderne honingslinger werkt. Foto: Claudia Koole

Experts op open imkerijdag bij Kwekerij Landjuweel

Door: Claudia Koole

De functie van bijenvolken voor de natuur en voor het mensenvolk is fascinerend blijkt uit de open imkerijdagen in Welberg.

WELBERG - De landelijke open imkerijdagen zijn hard nodig. Er moet nog steeds worden gewerkt aan de verbetering van de leefomstandigheden van alle soorten bijen in het landschap volgens de Nederlandse BijenhoudersVereniging. Kwekerij Landjuweel in Welberg helpt mee aan de bewustwording voor de bij en is betrokken bij cursussen voor nieuwe imkers. Tijdens de open dagen stonden meer kramen dan anders. Elk met een eigen expertise.

Beginnend imker Willy Hermans vertelt enthousiast over een moderne honingslinger. Zij zal dit najaar professioneel imker zijn in Oud Gastel. "Ik heb één volkje en ik heb al honing geslingerd", vertelt ze. "Uit dit volkje kwam 18 liter, zo'n 23 kilogram, honing. Dat is heel veel." Aan de bezoekers van de open imkerijdagen op het landgoed van Kwekerij Landjuweel vertelt ze wat het slingeren van honing inhoudt.

Honingslinger

"Een dag tevoren wordt er een bijensluis op een kast gezet. Ze kunnen eruit, maar niet meer terug naar binnen. Met een ontzegelvork worden de raten uit een kamer gehaald. Deze raten gaan in een honingslinger. Ze worden er opgehangen. De honing slingert uit de raten tegen de wand. Onderaan de honingslinger staat een emmer met twee zeven, grof en fijn, om was op te vangen. Als de honing is opgevangen, moet het nog een paar dagen rijpen. Het laagje bovenop wordt eraf gehaald." Met het slingeren wordt geen lint van honing bedoeld. Dat was wel het geval bij de kraam Een lint van klaprozen.

Uitrollen

Klaprozen zijn een geliefde bloem voor bijen. In Welberg komen bijen erg goed weg. Ze hebben geluk met het klaprozenveld dat praktisch achter Kwekerij Landjuweel ligt. De klaprozen hebben een extra betekenis: de klaproos als 'poppy' is het symbool om gesneuvelde soldaten van alle oorlogen te herdenken. Dasja Abresch van Dorpsraad Welberg spant zich, samen met anderen, in om een lint van klaprozen te gaan realiseren op de Brabantse Wal. "Het gaat nu al verder dan de Brabantse Wal", licht ze toe. "150 stuks zijn verkocht voor in Canada en 10 voor Nieuw-Zeeland." Het uitrollen van het lint gaat via schildjes met een klaproos erop. Dit emaillen schild, als speciaal ontwerp, kan besteld worden via Dorpsraadwelberg.nl

Nieuwkomers

Tijdens de open imkerijdagen was er nog meer te beleven. Er waren rondleidingen naar de bijenstal met een showkast waarin echte bijen zaten. Een proeverij van honingproducten ontbrak niet en er was uitleg over propolis; een natuurlijke substantie die bijen verkrijgen uit de hars van bomen en planten. Andere kramen die bemand werden, waren van de nieuwkomers imkerijvereniging ImkersB1 en van de Uilenwerkgroep Steenbergen.

Bijenradar

Wie de bij een handje wil helpen, kan de eigen tuin bij-vriendelijk maken met informatie via Beedeals.nl De app Bijenradar is ervoor om te zien hoe het gaat met de bij in de eigen regio. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief