Burgemeester Ruud van den Belt opent officieel de WO-II tentoonstelling in De Holle Roffel Kruisland.
Burgemeester Ruud van den Belt opent officieel de WO-II tentoonstelling in De Holle Roffel Kruisland. Foto: Claudia Koole

Oorlog in Kruisland als herdenking in Holle Roffel

Door: Claudia Koole

Burgemeester Van den Belt is blij met de stap die is gezet naar een herdenking en gaf voorzitter Dami Koevoets een glasvoorwerp met Kruislandse pomp.

KRUISLAND - Eén van de kernen binnen gemeente Steenbergen, het dorp Kruisland, heeft de Tweede Wereldoorlog op een eigen manier meegemaakt. Beide kerken, protestant en rooms-katholiek, werden gebombardeerd. Een dag na de bevrijding werden er nog slachtoffers betreurd door het oprapen van een restant V1 bom. Ambachtsmuseum De Holle Roffel in Kruisland, dat het bezoeken waard is, toont meerdere verhalen met voorwerpen uit deze oorlog.

"Kruisland is er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen", vertelt burgemeester Ruud van den Belt aan een grote groep mensen die de kleine oud-protestantse kerk vult temidden van uitgestalde waar over de Tweede Wereldoorlog. "De Duitsers hebben grote schade aangericht aan de twee kerken in dit dorp. De molen die er ooit stond, is compleet vernietigd." De woorden uit de toespraken klinken als een dag van gisteren. Duitse leuzen in krantenberichten, die her en der zijn verspreid in de kerk als ambachtsmuseum sinds 1991, met attributen uit deze oorlog zorgen voor het bevestigende beeld dat het dorp Kruisland herinnert aan een angstig leven in oorlogstijd.

Angst

Voorzitter Dami Koevoets: "Kruisland heeft, vergeleken met omliggende kerkdorpen, betrekkelijk rustig de bevrijding ondervonden. Dat neemt niet weg dat de angst overheerste en er toch nog door beschietingen en andere oorlogshandelingen, direct en indirect, een tiental doden te betreuren waren. Bijzonder jammer is dat de oude karakteristieke toren van deze protestantse kerk, die stamde uit 1487, het na eeuwen alsnog moest ontgelden."

Bom

Eerder haalde Kruislander Jac de Bruijn zijn herinnering op aan zijn grootouders die een dag na de oorlog zijn overleden door een V1 bom. De burgemeester noemt dit verhaal in zijn toespraak: "Jac zijn grootouders waarschuwden altijd om af te blijven van spullen op de grond, omdat het gevaarlijk is. Op een dag toen zijn grootouders gingen wandelen, pakten ze een stuk van de V1 bom op. Die ontplofte en ze kwamen beiden om het leven."

Route

In 2014 werd Kruisland weer opgeschrikt door een V1 bom die in het land van agrariër Jac van Oorschot lag. Deze is eind februari van dat jaar gecontroleerd tot ontploffing gebracht door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD). Het was bekend dat Kruisland behoorde tot de route's van V1 bommen die ten zuiden van Rotterdam de lucht ingingen om Antwerpen te bombarderen. In het Roosendaalse dorp Wouw stonden kanonnen die deze V1's uit de lucht schoten. Dat is een aantal keer gelukt met nog fatale gevolgen op de grond gelet op de grootouders van Jac de Bruijn.

Expositie Bevrijding

Op de website www.deholleroffel.nl staan data genoemd wanneer het museum is geopend. De entree bedraagt € 1,50. Het adres van het museum is Markt 20 in Kruisland. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief