Column Ruud van den Belt: Slaap jij wél lekker?

  Column

‘Ligt u weleens ergens wakker van?’ werd mij onlangs gevraagd, na afloop van een lezing over het burgemeesterschap, bij de KBO in Steenbergen. Ik ben natuurlijk ook maar een mens, en we hebben allemaal onze zorgen, dus het antwoord was sowieso ‘ja’.


Slecht slapen doe ik echter vooral wanneer er weer een brand is geweest in Steenbergen-Zuid. Ik voel me daar allesbehalve lekker bij en ik word er - terecht - ook vaak op aangesproken. Met de mededeling dat ik er iets aan moet doen. U begrijpt ongetwijfeld, zo hoop ik in ieder geval, dat alles in het werk wordt gesteld om een einde te maken aan de voortdurende brandstichtingen in deze wijk. Zowel door de gemeente als de politie en zeker niet te vergeten het buurtpreventieteam. Maar we kunnen er toch moeilijk hekken of wachttorens omheen gaan zetten? Ik snap en ervaar zelf ook hoe frustrerend het is dat we de dader maar niet te pakken krijgen. Ik voel me bovendien in hoge mate verantwoordelijk. Sterker nog: het voelt soms zelfs alsof ik mijn excuses moet aanbieden. Maar dat zou de omgekeerde wereld zijn, nietwaar? Het zijn te allen tijde de daders, en niemand anders, die zich verantwoordelijk moeten voelen voor alle ellende die zij op hun geweten hebben, ook als het gaat om de vernielingen en gevallen van sabotage.

Hoe groot de gevolgen voor de slachtoffers zijn, bleek laatst nog maar eens uit het verhaal van de familie Van Tillo, bij wie onlangs ook brand werd gesticht. Gelukkig bleef de materiële schade in dit geval redelijk beperkt, maar de impact is er zeker niet minder om.
Wat mij erg raakte, is dat zij in een openbare brief de dader persoonlijk aanspraken op zijn gedrag én op wat hij veroorzaakt. Heel sterk! Dát moeten we met z’n allen blijven doen, in de hoop dat hij vroeg of laat tot bezinning komt en zich realiseert hoezeer hij zo’n prachtige wijk als Steenbergen-Zuid ontwricht. Een wijk waar iedereen momenteel juist zoveel energie in steekt. De grote onzekerheid, veroorzaakt door de vele brandstichtingen, hangt helaas als een donkere wolk boven de buurt.

Graag steek ik alle bewoners nog maar eens een hart onder de riem en herhaal ik mijn oproep aan de dader(s): Hou hier in godsnaam mee op en welk probleem je ook hebt, met wie dan ook, laten we samen naar een oplossing zoeken. Of slaap jij wél lekker? Ik geloof er niks van!

Gegroet! Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen vertelt elke twee weken over de vele aspecten van zijn werk. Reageren? burgemeesterscolumn@gemeente-steenbergen.nl 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief