Column Ruud van den Belt: Zoek geen verschillen, omarm overeenkomsten!

  Column

Laatst werd mij gevraagd of ik vóór of tegen een gekozen burgemeester ben. Waarbij het van belang is om te weten, dat de Eerste Kamer onlangs de weg vrij heeft gemaakt naar een burgemeestersverkiezing in de toekomst. Hoe, dat staat nog niet vast, maar uit de grondwet verdwijnt in elk geval de bepaling dat een burgemeester bij koninklijk besluit moet worden benoemd.


Welke kant dit uiteindelijk ook opgaat; volgens mij is en blijft het belangrijk dat je burgemeesters van buitenaf aanstelt, die met een frisse blik aan de slag gaan. Om vervolgens natuurlijk snel in te burgeren, maar wél objectief te blijven kijken naar alles wat er in een gemeenschap gebeurt. Want als burgemeester sta je, zoals dat heet, boven de partijen. Niet alleen boven de politieke partijen in het college en de gemeenteraad, maar boven álle partijen. Van belangenorganisaties, instellingen en verenigingen, tot en met ondernemers, ambtenaren, samenwerkingspartners en natuurlijk ook individuele inwoners. Zij moeten er allemaal op kunnen vertrouwen, dat al hun belangen zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen.

Het is de ultieme taak van elke burgemeester om de democratische besluitvorming goed te laten verlopen. Ik beschouw het als een grote eer dat deze taak aan mij is toevertrouwd. Het vergt soms de vaardigheden van een evenwichtskunstenaar, maar dankzij iedereen met wie ik mag samenwerken, overheerst hier zonder meer balans. Ik constateer dit, terwijl er een tendens tot polarisatie heerst in onze maatschappij. Waarbij mensen elkaar, af en toe helaas letterlijk, de zwarte piet toespelen. Laten we onszelf gelukkig prijzen dat het sinterklaasfeest in onze gemeente nog altijd echt één groot feest is voor iedereen, onze kinderen voorop.

Laten we deze gedachte bovendien vasthouden in het licht van Kerstmis. Met op kerstavond in Steenbergen - voor het eerst - een Lichtjestocht; een gezamenlijk initiatief van de drie lokale kerkgenootschappen, bedoeld om onze gemeenschap dichterbij elkaar te brengen. Hiermee wordt dus niet gekeken, laat staan gezocht naar verschillen, maar omarmen we overeenkomsten. Dat geeft mij een héél warm gevoel van binnen en dat gun ik u allemaal.

Vrolijk kerstfeest! Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen vertelt elke twee weken over de vele aspecten van zijn werk. Reageren? burgemeesterscolumn@gemeente-steenbergen.nl 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief