Foto: Erik de Jonge

Buien moeten smog doen verdwijnen

  Weer

STEENBERGEN - Sinds maandag is er in de provincie Noord-Brabant sprake van smog. De luchtkwaliteit is hierdoor onvoldoende en lokaal slecht. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemeld.


De oorzaak is vermoedelijk de vorming van fijn stof uit de reactie van stikstofoxiden en ammoniak. De weersomstandigheden van de afgelopen dagen hebben bijgedragen aan de smogvorming. Een verhoogde concentratie fijn stof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD, en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Vooral mensen met longaandoeningen en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen klachten voorkomen of verminderen door zich niet overmatig in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie - in overleg met een arts - worden aangepast. De verwachte luchtverontreiniging zal vermoedelijk in de loop van maandag dalen. De verwachting is dat de lucht in het zuiden van Nederland wordt doorgemengd en dat er buien ontstaan. Dat is gunstig om de fijnstof concentraties te verlagen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES