Foto: Shuterstock

Pizzeria Ali: 'Het recht heeft gezegevierd'

  112 Meldingen

SINT-MAARTENSDIJK - De 25-jarige T. van der B. is afgelopen week door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot een celstraf van 42 maanden voor de poging tot overval bij Pizzeria Ali in Sint-Maartensdijk. Eind november 2018 vond er een gewapende overval plaats bij de pizzeria. Na de overval zijn twee daders aangehouden. Een 17-jarig meisje en een destijds 24-jarige man uit Dordrecht.


Het meisje werd meteen door de eigenaar en drie familieleden overmeesterd. De man meldde zichzelf later bij de politie. De twee hebben niets buit gemaakt. Later bleek dat het ging om een nepvuurwapen, toch raakten vier mensen licht gewond bij het overmeesteren van de vrouw. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 36 maanden, maar de rechtbank oordeelde dat, gelet op de aard en de ernst van de feiten, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 42 maanden passender is. 

De advocaat van de verdachte stelde dat zijn cliënt inziet dat het voorval een enorme impact heeft op de betrokken personen. De advocaat stelde dat er sprake was van een impulsieve daad. "Verdachte heeft zijn betrokkenheid bij het feit erkend. Hij is naar de politie gegaan en heeft zich gemeld, omdat hij zo snel mogelijk zijn verhaal wilde doen bij de politie. Hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen, hij heeft spijt betuigd en hij wilde na het incident zijn excuses aanbieden."

Toch was de rechtbank het daar niet mee eens. "Naar het oordeel van de rechtbank was er geen sprake van een impulsieve daad. Integendeel, er was sprake van een zekere voorbereiding. Verdachte en de medeverdachte hebben zich vermomd met bivakmutsen, zij hadden handschoenen aan en zijn met een mes en met een veerdrukwapen naar de pizzeria gegaan. Met het veerdrukwapen is gericht en met het mes zijn stekende bewegingen gemaakt. Het veerdrukwapen leek op een echt vuurwapen. Dit alles heeft bij de slachtoffers angst doen ontstaan en hen een onveilig gevoel gegeven."

Daarnaast hield de rechtbank er rekening mee dat dit niet het eerste criminele feit was van de verdachte. Uit zijn strafblad blijkt dat hij al eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten. "Ook heeft hij recentelijk, en wel in 2018, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd gekregen voor verboden wapenbezit." Daarnaast heeft hij (deels voorwaardelijke) werkstraffen, (deels voorwaardelijke) jeugddetentie, en behalve voornoemde onvoorwaardelijke gevangenisstraf, in 2016 ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Naast de gevangenisstraf moet T. ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van in totaal ongeveer 10.000 euro. De eigenaar van Pizzeria Ali laat weten blij te zijn met de uitspraak. "Wij zijn er eigenlijk wel klaar mee! Het is alleen maar goed dat de straf hoger is als de eis! Het zal nooit goed komen met zulke mislukkelingen, voor ons is het belangrijk om ons leven weer op te pakken en verder te gaan. Voor ons is het boek gesloten bij deze!"

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief