Afbeelding

Vijf dagen van Geloof, Hoop en Liefde in Het Glazen Ei

Algemeen

THOLEN – De brievenbus klettert af en aan op de Markt in Tholen. Bezoekers van ‘Het Glazen Ei’ schuiven hun financiële bijdrage door een opening in het glazen kamertje achterin de tent. Daarbij roepen ze de naam van hun favoriete nummer naar de diskjockeys achter het glas. Vier vrijwilligers sluiten zich  honderd uur lang op en draaien tegen betaling verzoeknummers voor het goede doel: een duurzame vakantiewoning waar zieke mensen met een korte levensverwachting samen met hun familie en vrienden nog even zorgeloos kunnen genieten.

Een van de dj´s steekt zijn duim op, ten teken dat de boodschap is ontvangen. Twee van hen zitten nu achter de draaitafel. De andere twee lopen rond om hun benen te strekken. Vrijwillige dj Rachella Slokkers laat zien waar zij met haar collega’s de nachten doorbrengt. Ze wijst naar een kleine keet naast het Glazen Ei.“Dat is onze slaapunit”, zegt Rachella terwijl ze naar een deur achterin het glazen kamertje loopt. Ze waarschuwt: “Uitkijken waar je loopt, want er ligt hier van alles.”

Slaapunit

Een koffieautomaat staat in de hoek. Een kluwen met zwarte elektriciteitskabels ligt op de grond. Rachella opent de deur van de slaapunit, en vertelt: “Het stelt niet veel voor. Er passen hooguit twee bedden in, maar het is in ieder geval warm hier.” Rachella herinnert zich hoe haar eerste nachten in het Ei drie jaar geleden waren. “We sliepen ’s nacht hier in de tent. Dat was ijs- en ijskoud. Daarom is de slaapunit er dit jaar bij gekomen.”

Picasso’s

De leerlingen van Openbare Basisschool ‘Ter Tolne’ zitten aan lange witte tafels in de grote tent. Voor hun neus lig een kleurplaat van een paasei. De kinderen zijn zichtbaar enthousiast wanneer zij lekker met verf aan het kliederen zijn, en gillen over en weer. “Ik wil die kwast hebben!”, “Heb jij de groen?” Meester Flikweert van groep zes maant zijn leerlingen tot stilte: “Jongens, even stil nu. Ze gaan zeggen hoeveel we hebben opgehaald!” De kleine Picasso’s hebben hun eigen inzamelactie gehouden.

Spanning

Flikweert vertelt: “De leerlingen van onze school zijn langs de deuren gegaan om doosjes met eieren te verkopen.” Een medewerker van StaVoord6 loopt met een eivormig bord onder zijn arm naar het podium. Met zijn andere hand pakt hij de microfoon.

De man maakt bekend: “Jullie haalden met zijn allen 525 euro op. Applausje voor jezelf!” De leerlingen juichen, klappen en slaan met hun handen op tafel. De StaVoord6-vrijwilliger vervolgt: “Echt heel goed gedaan. Het is nu tijd om de winnaar bekend te maken. Wie heeft de meeste doosjes eieren verkocht?” De spanning is van de kindergezichtjes af te lezen.

“De leerling die het meest verkocht heeft is Quint uit groep twee! Hij heeft maar liefst 35 doosjes verkocht! Kom maar naar het podium, Quint”, nodigt de vrijwilliger uit. Een verlegen jongentje wordt door zijn lerares aan de hand naar het podium geleid en neemt zijn prijs in ontvangst. De chocolade paashaas is bijna even groot als hijzelf.

Geloof en een Hoop Liefde

Dan komt EO-presentatrice Hella van der Wijst het podium op. Ze zegt tegen de kinderen: “Ik zie dat jullie allemaal heel mooi kunnen kleuren. In mijn tas zitten de letters ‘G’,’H’ en ‘L’. Die staan voor ‘Geloof en een Hoop Liefde’. Jullie mogen die letters gaan inkleuren en verkopen. Alles gaat natuurlijk naar het StaVoord6huis!”, deelt de presentatrice mee.

Vanaf de donderdag voor Pasen tot het einde van het Paasfeest worden in en rond Het Glazen Ei nog vele andere inzamelacties gehouden. Na tweede Paasdag wordt de balans opgemaakt, en wordt bekend welk bedrag in totaal is opgehaald .

StaVoord6

Stichting StaVoord6 zamelt op verschillende manieren geld in om een vakantiewoning voor mensen met een slechte levensverwachting te bouwen. Het Glazen Ei is daar een van. Daarnaast organiseert de stichting ‘Koers Op Rollen’, ‘Heel Tholen Bakt’, ‘Collorun’, ‘Deltatocht’ een culinaire avond en een spinning marathon. Alle opbrengsten gaan naar de bouw van het StaVoord6huis.

BIJDRAGE BERND ENGELEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief