Afbeelding

Gemeente wil een ton terug van De Betho

Gemeente Nieuws

THOLEN - De gemeenteraad van Tholen is akkoord met de zienswijze die het college heeft ingestuurd naar aanleiding van de jaarstukken 2014 van De Betho. In de zienswijze wordt aangegeven dat men van het bestuur van Betho verwacht dat de bijdrage van de gemeenten (483.000 euro) wordt terugbetaald aan de gemeenten nu ze het jaar positief afsluiten. 

In 2014 werd door De Betho een positief saldo bereikt van ruim 700.000 euro dat wordt toegevoegd aan de bestemmingsreserve. De bijdrage die vanuit de gemeenten kwam is echter 'maar' 483.000 euro. Uit de begroting voor 2016 blijkt dan ook dat door te putten uit midden van de reserves (algemene en bestemmingsreserves) van de gemeenschappelijke regeling (13.705.000 euro) de begroting sluitend kan worden gemaakt tot 2021. De algemene reserves bevatten op 1 januari 2016 dan ook een bedrag van 2 miljoen euro. "Deze structurele reserve is bedoeld om schommelingen in de exploitatie op te vangen. Voor een bedrijf van de omvang van De Betho is dit een hoog bedrag", stelt de gemeente Tholen.

Creatief

In de zienswijze wordt dan ook geopperd om het totaal bedrag van 483.000 euro dat is ingelegd door de gemeenten, terug te betalen uit die reserves. Dit leidt tot een teruggave voor de gemeente Tholen van 92.400 euro. Ook de gemeente Reimerswaal heeft een zienswijze ingediend en de wethouder verwacht dat de komende jaren meer gemeenten gaan volgen. George de Leeuw van Algemeen Belang Tholen noemt de wijze van boekhouden bij De Betho 'creatief'. "Dit betekent eigenlijk dat we een kleine vier ton aan reserves in De Betho hebben zitten en dat terwijl we dus heel weinig geld hebben."

Sociale werkvoorziening

De Betho voert namens de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal en Tholen de Wet sociale werkvoorziening uit. Daarnaast speelt zij een ondersteunende rol voor wat betreft de Wet werk en bijstand. De doelstelling van het bedrijf is om elke medewerker te leiden naar een zo regulier mogelijke arbeidsplaats. De Betho is voor het belangrijkste deel afhankelijk van rijkssubsidie. Verder wordt er omzet gedraaid die voor een substantieel deel afkomt van de deelnemende gemeenten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief