Afbeelding

Thoolse zoektocht naar familie van gesneuvelde soldaten levert rollercoaster aan emoties op

Door: Vera de Geus Algemeen

SINT-ANNALAND - Op 17 januari precies 75 jaar nadat er drie Britse soldaten sneuvelden in Sint-Annaland, begon een vijftal heren aan een zeer bijzondere reis. Zij reisde af naar Schotland en Engeland om familie van de gesneuvelde soldaten te bezoeken en hun zoektocht naar familieleden van één soldaat voor te zetten.

Voor veel mensen is het een onbekend verhaal, drie soldaten die 75 jaar geleden sneuvelden en begraven liggen op de oude begraafplaats in Sint-Annaland. Edward Callan, Victor Rapley en John Little Brown werden alle drie vermoord door de Duitsers toen zij op patrouille waren. Om de vijf jaar wordt er op 4 en 5 mei extra stilgestaan bij de Britten die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Laatste rustplaats

Niels van Oudenaarde, secretaris en voorzitter projectgroep 'Sint-Annaland herdenkt& viert 75 jaar vrijheid', bij Dorpsgemeenschap Sint-Annaland kwam samen met dorpsgenoot Arie Weijler op het idee om de families te zoeken in het kader van 75 jaar bevrijding. Niels kwam in de nazomer van 2018 in contact met Arie die sinds 2010 al contact heeft met de familie van Victor Rapley. Arie zijn vader en opa waren gemeentebode en woonde vlak bij de begraafplaats toen er op een dag in 1975 een Engelse familie voor de deur stond. Arie was op dat moment twaalf jaar maar eigenlijk sprak niemand uit het gezin Engels. Uiteindelijk wist het gezin te ontrafelen dat de familie graag wat water wilde voor de bloemen op een graf. De Engelsen verlieten Sint-Annaland en een tijdje later kreeg Arie een kaartje vanuit Engeland met wat foto's van hun ontmoeting. Arie schreef in gebrekkig Engels een briefje terug dat hij en zijn familie goed voor het graf zouden zorgen.

Nichtje

Het is 35 jaar later als ineens Arie wordt gebeld op zijn werk door een vrijwilliger van Streekmuseum De Meestoof. De Engelse familie stond op de stoep bij het museum met het briefje dat toendertijd door Arie is geschreven. Dit bijzondere verhaal kwam bij Niels terecht en samen met Arie besloten zij een zoektocht te starten naar de andere families. Na een verrassend kleine speurtocht vonden zij al snel een nichtje van Edward Callan. Familie vinden van John Little Brown bleek echter niet zo makkelijk.

Zoektocht

Op 17 januari vertrokken Arie Weijler, Niels van Oudenaarde, Wim Heijboer, Piet van Dijke en Pepijn Wollendorf naar Schotland. Zij begonnen hun reis bij het nichtje van Edward Callan in Glasgow. Haar vader(Edward zijn broer) was inmiddels al overleden, nooit geweten te hebben waar zijn broer was begraven. De volgende dag ging de reis verder richting het Zuiden. De heren hoopten in Watford de nabestaande van John Little Brown te vinden. De heren bezochten de woning waar John woonde met zijn vrouw en troffen daar een medewerker aan van de gemeente die hun graag bij wilde staan in hun zoektocht. Vervolgens gingen de heren langs bij het huis waar John opgroeide en bezochten zij diverse overheidsinstellingen in de hoop dat men kon helpen nabestaanden van John te vinden. Tijdens de reis leverde dit helaas geen succes op, echter diverse mensen ter plaatse -waaronder van de gemeente- helpen mee in hun zoektocht.

Bijzondere verhalen

De dag voordat de heren terug vertrokken naar Nederland hadden zij een bijzondere ontmoeting met de familie van Victor. Zij spraken met zijn zus, haar zoon en verdere familie. Later op de dag nam de familie hen mee naar een basisschool waar er live contact werd gemaakt met een basisschool in Sint-Annaland. Zo konden de kinderen onderling praten over de projecten rondom de 75 jaar bevrijding. Eénmaal weer terug bij de familie kwam er voor Arie toch wel een heel bijzonder moment. Het briefje uit 1975 kwam weer op tafel te liggen. De reis zorgde voor een rollercoaster aan emoties. De verhalen van de families, wat het voor hen betekent om al 75 jaar iemand te missen die gesneuveld is voor de vrijheid van een ander land, het bracht hele bijzondere verhalen.Op de laatste dag werd de reis afgesloten met een bezoek aan Dina van der Male. Dina is een oud inwoonster van Sint-Annaland en voor de liefde gaf zij Nederland op om in Engeland te gaan wonen. Haar man die helaas drie jaar geleden overleden is was ook een Engelse soldaat die ook 75 jaar geleden in Sint-Annaland vocht voor onze vrijheid en kende de gesneuvelde soldaten persoonlijk. Al met al een meer dan bijzondere reis. De heren hebben een reisblog bijgehouden. De blog is te vinden op de Facebookpagina van Dorpsgemeenschap Sint-Annaland en is zeer zeker de moeite waard om te lezen. 

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief