Afbeelding
Foto: Tineke van der Ven

Groene container in Stavenisse wordt deze zomer elke week geleegd

Door: Peter Houtepen Algemeen

STAVENISSE - Deze maand starten de gemeente Tholen en de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) met een proef met de groene container in Stavenisse in de zomermaanden. Om GFT+E zo goed mogelijk te kunnen scheiden, wordt in juni, juli en augustus de groene container iedere week geleegd in Stavenisse.

Naast groente-, fruit- en tuinafval (GFT) mogen ook etensresten in de groene container, vandaar de afkorting GFT+E. Het zijn juist die etensresten die vaak nog in de grijze container belanden. In de gemeente Tholen bestaat 35 procent van het restafval nog uit GFT+E. Hierdoor worden waardevolle grondstoffen verbrand en zijn de verbrandingskosten hoger dan nodig.

Wat mag er in de groene container?

·          groente- en fruitresten en schillen;

·          etensresten (ook vleesresten, botjes, graten en mosselschelpen);

·          brood, deeg, rijst en pasta;

·          losse thee, koffiedik;

·          hooi, stro en zaagsel van kleine huisdieren (met uitwerpselen);

·          bloemen, planten en ander tuinafval.

Bij twijfel of iets in de groene container mag, kan het afvalalfabet op www.zrd.nl geraadpleegd worden.


Coronacrisis

In eerste instantie was het de bedoeling dat de grijze containers in deze proefperiode minder geledigd zou worden. Dit is mogelijk bij een goede scheiding van GFT+E. Maar nu het vanwege de coronacrisis lastiger is om de interactie met inwoners aan te gaan, is er voor gekozen om dit volgend jaar pas te doen, wanneer de gemeente en de ZRD deze proef in Stavenisse willen herhalen. 

Het enige dat in de komende proefperiode voor inwoners van Stavenisse verandert, is dat de groene container iedere week geleegd wordt in plaats van om de twee weken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief