De groene container wordt in Stavenisse vaker geleegd.
De groene container wordt in Stavenisse vaker geleegd. Foto: Tineke van der Ven

Proef minder ophalen restafval voorlopig van de baan

Door: Vera de Geus Algemeen

STAVENISSE - De groene container van inwoners van Stavenisse wordt sinds vorige maand vaker geleegd en dat bevalt goed. Dat zegt wethouder Corniel van Leeuwen. Het plan om daaropvolgend het restafval minder vaak op te halen, wordt uitgesteld tot volgend jaar. Van Leeuwen wil daarover goed kunnen overleggen en communiceren met inwoners en bijeenkomsten hierover zijn met het oog op coronamaatregelen niet wenselijk. Daarom wordt dit plan sowieso dit jaar niet meer doorgevoerd.

In de gemeente Tholen bestaat 35 procent van het restafval nog uit GFT+E. Hierdoor worden waardevolle grondstoffen verbrand en zijn de verbrandingskosten hoger dan nodig.

Stankoverlast

Vorige maand startten de gemeente Tholen en de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) daarom met een proef tijdens de zomermaanden met de groene container in Stavenisse. Om GFT+E zo goed mogelijk te kunnen scheiden, wordt in juni, juli en augustus de groene container iedere week geleegd in Stavenisse. De gemeente Tholen heeft namelijk geconstateerd dat er nog heel veel GFT-afval in de restcontainer belandt. "We krijgen signalen dat inwoners niet zitten te wachten op stankoverlast en dergelijke en om die reden de kliko voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten niet te lang in de kliko in hun tuin willen hebben. Vandaar dat we de containers tijdens de zomermaanden vaker legen."

Positief

Volgens Van Leeuwen bevalt de proef goed. "We hebben heel veel positieve reacties ontvangen. Mensen zijn blij, zeker met hoge temperaturen, dat de groenkliko nu iedere week geleegd wordt. We hadden de insteek om de restafvalcontainer in navolging hiervan minder vaak te legen, maar dat wordt uitgesteld. We vinden het belangrijk hierover goed van gedachten te wisselen met de inwoners. Gezien de corona-maatregelen kunnen we dat nu niet doen zoals we zouden willen. Daarom gaat dat dit jaar ook niet meer gebeuren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief