Thoolse Ties Reitsma bouwt zelf een jetsurfboard

Thoolse Ties Reitsma bouwt zelf een jetsurfboard

Ties Reitsma is geen onbekende naam op het eiland. Tien jaar lang was hij werkzaam als jongerenmedewerker voor de gemeente Tholen en daarvoor was hij al jaren lid van de jongerenraad. Inmiddels heeft hij een nieuwe baan en werkt Ties als allround technicus bij Pommec BV in Bergen op Zoom, een bedrijf wat duikinstallaties bouwt. Een baan die wat meer structuur biedt, iets wat zeker fijn is nu Ties en zijn vrouw hun eerste kindje verwachten.


Ties werd geboren in Flupland en groeide daar op totdat hij het huis uitging. Na de middelbare school leerde hij voor automonteur, een baan waarin hij negen jaar werkte. De baan als jongerenmedewerker kwam op zijn pad en de eerste paar jaar was hij werkzaam in beide functies. Zijn huidige baan past nog beter bij hem, het heeft tenslotte met water te maken.

Vrije tijd
Zijn vrije tijd brengt Ties namelijk het liefste door op het water. Nadat het in de zomervakantie wekenlang bijna niet waaide kon Ties zijn geliefde sport niet uitoefenen, surfen. "Als ik op de windapp kijk en ik zie dat het gaat waaien krijg ik gelijk een soort drang om het water op te gaan”. Het is niet alleen surfen wat hij graag doet. Ties houdt van watersporten alleen zwemmen is hij niet zo een groot fan van. “Als ik op het water ben dan voel ik mij vrij, dan is mijn hoofd leeg. Het is fysiek maar het is echt een uitlaatklep. Soms is het echt een gevecht, dan drink je de halve Oesterdam leeg, maar dat is alleen als het fout gaat.”.

Een kick
Ties bouwde ook al eerder zijn eigen wakeboard en een hydrofoil. Het wakeboard is al af maar de hydrofoil wil Ties in de toekomst nog elektrisch maken. Ties vindt het een kick om met zoveel mogelijk gebruikte materialen te werken waardoor de kosten laag kunnen blijven maar ook de uitdaging die het geeft om zoiets zelf te maken is iets wat Ties aantrekt.

“Een wakeboard lijkt misschien een gewone houten plank maar als je hem zelf gaat bouwen kom je er achter hoeveel techniek erin schuilgaat. Het kost wel veel tijd om zelf zoiets te maken maar het is ook echt een uitdaging”, legt Ties uit. Voor het wakeboard werkte Ties met zowel nieuwe als gebruikte materialen. Een stukje van het wakeboard bestaat bijvoorbeeld ook uit de oude vloer van een vriend.

Jet surfboard
Op dit moment is Ties bezig met een nieuw project, het zelf bouwen van een jet surfboard. Een jet surfboard is een kort surfboard met een elektromotor lopend op een accu. Normaal gesproken kost de aanschaf tussen de tien en twintigduizend euro. Ties vertelt hierover:” Ik krijg van allerlei kanten onderdelen aangeboden die ik ook zoveel mogelijk probeer her te gebruiken. Zo kan ik een jet surfboard voor nog geen 1000 euro zelf bouwen".


DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief