Heleen en Ingrid tonen hun zwerfstenen
Heleen en Ingrid tonen hun zwerfstenen (Foto: Daisy Pieters)

Heleen en Ingrid schilderen zwerfstenen

STAVENISSE - Ze kennen elkaar nog maar anderhalve maand, maar ze hebben elkaar helemaal gevonden in hun creativiteit. Heleen Wesdorp en Ingrid Amerlinck wonen in Stavenisse en zijn sinds kort buren. Ze raakten al snel aan de praat. Heleen had op Facebook al eens gezien dat het maken van ‘zwerfstenen’ behoorlijk in opkomst is geraakt het afgelopen jaar. Het leek haar erg leuk om dit ook te doen. Zwerfstenen zijn steentjes die beschilderd worden en dan ergens worden weg gelegd. Als iemand dit steentje vind, mag diegene het houden of ergens anders wegleggen.


Heleen vertelt: “Toen ik zag dat Ingrid schilderde, kon ik alleen maar wensen dat ik dit ook kon. Maar zó creatief ben ik nou ook weer niet, zo dacht ik.” Ingrid vult aan: “Ik heb haar ervan verzekerd dat zij dit wel degelijk kon. Als je ziet wat ze inmiddels maakt van die steentjes, dat is zo mooi!” Samen spenderen ze inmiddels heel wat uurtjes aan de keukentafel, en maken ze de mooiste kunstwerkjes op de zwerfsteentjes. Ook oesterschelpen worden beschilderd. “Mijn kleindochter van bijna 6 jaar helpt ook graag mee. Zij verft de steen in één onderkleur en als deze droog is, beschilder ik de steen.”zo vertelt Heleen. Heleen en Ingrid verstoppen dagelijks steentjes in en rond Stavenisse. “Het is een regelrechte hit. Zodra de scholen uit zijn, zie je kinderen naarstig op zoek. En de blijheid die je op hun gezichten ziet als ze er één vinden! Daar doe je het voor; voor de glimlach.”

Kinderen

Ingrid is nog druk bezig in haar nieuwe woning. “Voor mij is het op dit moment puur ontstressen. We verven meestal 3 tot 4 steentjes tegelijk. Als de ene zijn onderkleur heeft gekregen, beginnen we aan de volgende. Tegen de tijd dat we ze alle vier hebben gehad, is de eerste alweer droog en klaar voor de verdere bewerking. Op deze manier voorkomen we ook dat we te lang bezig zijn met één steen, daarmee loop je het risico dat het gaat vlekken en uitlopen.” De dames adviseren wel kleding te dragen die vies mag worden, want hoewel de verf op waterbasis is, gaat het niet meer uit je kleding. “Het is ook leuke activiteit om te doen met kinderen. Je kan het zo makkelijk of moeilijk maken als je wil en het geeft een leuk resultaat.”

Postcode

Op de zwerfsteentjes staat de postcode van de maker zodat achterhaalt kan worden waar het vandaan komt. Laatst zag Heleen op Facebook een steen van haar. Hij was gevonden bij kasteel Cannenburch in Vaassen, vlakbij Apeldoorn. “En dat terwijl ik hem nog maar een week eerder had verstopt in Stavenisse! Hij bleek meegenomen te zijn naar Emst en daar door een volgende vinder weer meegenomen te zijn naar Vaassen. Zo leuk dat je dit zo kan volgen via Facebook!”

Natuur

De dames hebben zich voorgenomen de steentjes meer te gaan verspreiden op het eiland Tholen. Ze hopen dat meer mensen dit gaan doen. “Het is heerlijk om te doen en de kinderen die ze vinden zijn er zó blij mee! Wel is het zaak dat de steentjes niet in het mos of op planten worden gelegd. Er kunnen toch chemicaliën vrijkomen uit de verf en je wil niet de natuur schade toebrengen.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief