Foto: Rien Burgers

Brandweerman Jan-Arie Kot: ‘l. Het is zeker een aanrader als je jezelf in wilt zetten voor een ander’

THOLEN - Een Europese richtlijn, waarin staat dat gelijk werk gelijk betaald moet worden, zorgt ervoor dat de vrijwillige brandweer onder vuur ligt. Vrijwilligers zouden minder taken krijgen en niet meer uit mogen rukken voor complexe branden. Als de hervorming doorgaat, dreigt een leegloop onder vrijwilligers.


Jan-Arie Kot is 23 jaar en woont in Tholen. Hij is timmerman én vrijwillig brandweerman.

“Als kind was ik al gek van de brandweer dus was de stap naar de jeugdbrandweer snel gemaakt. Daarna heb ik gesolliciteerd bij brandweer Tholen. Ik ben daar vrijwel gelijk aan de manschap-cursus kunnen beginnen en daar ben ik eind 2019 voor geslaagd. Ik zit dus achterin het voertuig en mag deel uitmaken van een leuk en fanatiek team die er voor gaan om mens en dier te helpen waar nodig is. Brandweer Tholen heeft naast de standaard tankautospuit ook nog een haakarmvoertuig met dompelpomp die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld een grote brand, een duikteam en een reddingsboot. Op de reddingsboot ben ik ook opstapper bij incidenten op en rondom het water. In de toekomst wil ik misschien nog verder leren voor andere taken”, zegt hij. 

Jan Arie is duidelijk een brandweerman in hart en nieren. “Het is een ontzettend mooi en dankbaar gebaar om je op deze manier in te kunnen zetten voor alles en iedereen die hulp nodig heeft en ja, ook ‘s nachts! De waardering die je krijgt na een inzet geeft je echt een goed gevoel”, zegt hij. 

De Tholenaar wordt naar eigen zeggen niet onrustig van het feit dat hij ieder moment opgeroepen kan worden. “Je houdt er wel altijd rekening mee, maar het betekent niet dat ik nergens meer op mijn gemak kan zitten. Als je een oproep krijgt gaan er allerlei vragen door je heen zoals bijvoorbeeld; welke locatie is het, zijn er slachtoffers en wat treffen we aan? Maar we zijn een goed getraind team en we weten wat we aan elkaar hebben. Zo kun je met z’n allen veel aan, dat geeft een veilig gevoel. Het is zeker een aanrader als je jezelf op een leuke en goede manier in wilt zetten voor een ander. Aan het vak zitten natuurlijk ook minder leuke kanten. Dan denk ik aan de situaties waar we niets meer konden doen. Maar een inzet met goede afloop maakt dat weer goed!” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief