Thoolse haven heeft dringend onderhoud nodig

THOLEN - Het is noodzakelijk om op zeer korte termijn onderhoud te plegen aan de steigers en diverse andere onderdelen in de haven van Tholen. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders op basis van verschillende inspecties. De totale kosten voor het project komen neer op 580.000 euro. De gemeenteraad wordt nu gevraagd om in ieder geval 410.000 euro beschikbaar te stellen.


Om een goed beeld van de huidige toestand en de uit te voeren werkzaamheden te krijgen, is in 2016 een inspectie uitgevoerd. "Hieruit kwam naar voren dat de genoemde onderdelen direct of met enkele noodmaatregelen op korte termijn vervangen moesten worden." In oktober 2017 heeft een aanvullende inspectie plaatsgevonden waaruit blijkt dat de steigers er nog slechter aan toe zijn dan verwacht. "Om die reden zijn de steigers voor het publiek afgesloten."

Risico's

De steigers zouden het einde van de technische levensduur hebben bereikt. "Dit betekent dat de constructie de belasting die het aan zou moeten kunnen, niet meer kan hebben. Een voorbeeld is dat de steiger kan bezwijken als een schip iets te hard afmeert." Een groot aantal mensen op de steigers zou eveneens zorgen voor een groot risico. "Met een aantal aanvullende (nood)maatregelen kunnen de steigers nog een paar maanden open gehouden worden voor de ligplaatshouders, maar niet het hele seizoen 2018. Als de werkzaamheden niet voor het vaarseizoen 2018 zijn uitgevoerd, zullen de steigers definitief moeten worden afgesloten."

Budget

De haven van Tholen is halverwege de jaren tachtig aangepast. Destijds zijn nieuwe damwanden geplaatst, de haven is uitgebaggerd en er zijn afmeervoorzieningen gerealiseerd. Dat is meer dan dertig jaar geleden en daarom zijn de eerste onderdelen nu aan vervanging toe. Jaarlijks wordt een bedrag apart gezet voor onderhoudswerkzaamheden aan de haven, maar tijdens de voorbereiding van de werkzaamheden is gebleken dat de totale kosten voor het project substantieel hoger zullen uitvallen dan het beschikbare budget. "De totale kosten voor het project zijn geraamd op 580.000 euro."

Kosten

Het vervangen van het houtwerk en de trappen bij de damwanden gaat de gemeente ongeveer 170.000 euro kosten, maar dit is te betalen uit het onderhoudspotje. Het vervangen van de houten steigers betreft de gehele constructie en wordt daarom gezien als vervanging. De kosten van deze onderdelen worden geraamd op 410.000 euro. De gemeente wil dat bedrag afschrijven op een termijn van veertig jaar. Op 22 januari wordt het plan besproken in de commissie Ruimte. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief