Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Vrijwilligers steken handen uit mouwen tijdens NLdoet

Door: Marijn Riemens algemeen

THOLEN - Het verenigingsgebouw van de tennisclub schilderen, het tegelpad van het zwembad schoonmaken of een aantal bomen snoeien op het sportpark. Zonder hulp van vrijwilligers komt er niks van terecht. Om de nodige klussen te klaren, nemen organisaties uit de gemeente Tholen op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart deel aan de grootste vrijwilligersactie van Nederland, NLdoet.

DOOR MARIJN RIEMENS

De vrijwilligersactie is een initiatief van het Oranje Fonds. NLdoet laat zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Niet iedereen ziet het zitten om bijvoorbeeld wekelijks wedstrijdjes van zijn of haar vereniging te fluiten, kantinedienst te draaien of deel te nemen in het bestuur. Organisaties hebben tegenwoordig grote moeite om vrijwilligers voor langere tijd aan zich te binden. Voor hen is de landelijke actie dan ook een ideale gelegenheid om meer vrijwilligers voor zich te winnen en zo meer klussen te klaren.

Oud-Vossemeer

Mensen uit de gemeente Tholen nemen net als de voorgaande jaren deel aan de landelijke vrijwilligersactie. Op het eiland zijn weer een aantal klussen die op 9 en 10 maart geklaard moeten worden. Zo knapt men in Oud-Vossemeer de plaatselijke speeltuin op, zodat de kinderen vanaf het voorjaar weer veilig kunnen spelen. Er wordt het nodige schilderwerk, timmerwerk en schoonmaakwerk verricht. Verder voorziet de plaatselijke zorgboerderij Intzadel het paardenverblijf van nieuw hekwerk. Daarnaast wordt ook de verouderde schuilhut van de paarden opgeknapt.

Buitenlucht

In andere dorpen van de gemeente is er ook het een en ander te doen. Zo is in Sint-Annaland de schutting van zorgonderneming EQuiMio omgewaaid. Hierdoor is er geen beschutting wanneer er in de natuur therapie- of coachingssessies plaatsvinden. De verzekering repareert de schade niet, waardoor men afhankelijk is van enthousiaste klussers. Een aantal kilometer verderop is men ook in de buitenlucht bezig. Zwembad Haestinge uit Sint-Maartensdijk maakt dan het zwembad gereed voor het komende seizoen. Ook in Tholen worden de mouwen opgestroopt. Het gebouw en de omgeving van Scouting Heenetrecht hebben een flinke opknapbeurt nodig, zodat de leden weer optimaal gebruik kunnen maken van de scoutingsactiviteiten. Schilder-en snoeiliefhebbers zijn tegelijkertijd bezig bij Dierenopvangcentrum Tholen aan de Roolandsedijk. Daar worden de buitenkennels van de honden van een zwarte kleur voorzien en de bomen en struiken op het terrein kleiner gemaakt.

Aanmelden

Op het eiland wordt dus het nodige gedaan. Ondanks vele aanmeldingen kunnen er nog meer vrijwilligers gebruikt worden. Klussers die bereid zijn om bij de acties te helpen, kunnen zich via de website van NLdoet aanmelden. Wanneer men bij het kopje 'Klus zoeken' het woordje 'Tholen' intikt, verschijnen alle werkzaamheden die op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart plaatsvinden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief