De Raadhuisstraat wordt straks grondig aangepakt
De Raadhuisstraat wordt straks grondig aangepakt

Veilig en groen plan voor de Raadhuisstraat

Door: Remko Vermunt Algemeen

OUD-VOSSEMEER – Op dinsdag 20 februari was er een inloopavond in de Vossenkuil voor iedereen met belangstelling voor de verdere inrichting van de Raadhuisstraat en het bijbehorende plein. De werkgroep had in een jaar tijds een prachtig ontwerp gemaakt wat nu voor iedereen ter inzage lag of op een groot scherm bekeken kon worden. De bedoeling is dat het plan in het najaar gerealiseerd gaat worden in een tijdsbestek van 6 weken.

Ruim een jaar geleden ontstond de werkgroep omdat het pas gevestigde restaurant duidelijk moest maken hoe het in deze omgeving het meest tot zijn recht zou komen. Er was budget beschikbaar en de bewoners moesten ingeschakeld worden voor de nieuwe plannen. De werkgroep bestaat uit 4 burgerleden: Irene Laros, Hans Snellens, Jos Hommel en Paul Timmermans en 3 gemeente ambtenaren: Marit Zegers, Bart Otten en Kees Meijboom. De laatste fungeert als voorzitter.

Knelpunten
Meijboom: "De grootste knelpunten waren dat men vond dat er te hard gereden werd en dat er meer groen moest komen. Tegelijkertijd wilde men minder parkeerplaatsen op het plein maar het moest wel geschikt blijven voor grote evenementen zoals carnaval, kermis, taptoe en 7-dorpentocht. Dit was naar voren gekomen uit de schriftelijke enquête die de werkgroep als een van de eerste activiteiten had georganiseerd. Het ging om ongeveer 60 huishoudens en er was een respons van 50%. Daar zijn we mee aan de slag gegaan."

Nadat de gegevens verwerkt waren, kon het ontwerp gemaakt worden. De samenwerking tussen gemeente en burgers verliep uitstekend. En de communicatie bleef niet steken bij de ene enquête maar ook tussendoor waren er telkens contacten met de bewoners. De inloopavond is bedoeld om het definitieve ontwerp te presenteren. Tientallen bewoners maakten van de gelegenheid gebruik en lieten zich goed informeren door de aanwezige werkgroepleden.

Groen en veilig
Het nieuwe ontwerp gaat in eerste instantie over het gedeelte tussen de Boneblokstraat en het Smidsklokje. Zo veel als mogelijk heeft de werkgroep de wensen van de bevolking gerealiseerd. Het aantal parkeerplaatsen is gehalveerd, sommige smalle trottoirs zijn verbreed en de hoge opstapjes voor de huizen zijn weggehaald. Het gaat zo een egaal plein worden met leibomen, bankjes en de terugkeer van een waterput met bankjes er om heen. Eveneens wordt het eenrichtingsverkeer.

Toekomst

Op deze wijze wil de werkgroep de Raadhuisstraat veilig en groen maken en wordt het een mooi geheel. Het plein moet naar de wens van de mensen niet langer een parkeerplaats zijn maar een mooi plein waar het fijn is om te vertoeven. Mochten de parkeerplaatsen vol zijn, dan kan er tijdelijk uitgeweken worden naar de Cornelis Franckestraat. De bedoeling is dat in een later stadium het hele centrum van Oud-Vossemeer op dezelfde manier wordt gerenoveerd.

Uitvoering
De uitvoering van de plannen laat nog even op zich wachten. Op dit moment wordt het hele centrum voorzien van nieuwe waterleidingen. De grote evenementen moeten ook gewoon doorgaan. Daarom zal het ontwerp in het najaar worden uitgevoerd in een tijdsbestek van 6 weken. Het geheel gaat echt in een behoefte voorzien want door de recente opening van een restaurant en de renovatie van het Roosevelthuys is het veel drukker geworden in Oud-Vossemeer. In een vlot tempo wordt de leefbaarheid van Oud-Vossemeer op deze wijze steeds beter.

BIJDRAGE FRITS SIMONS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief