Afbeelding
Foto: Google Maps

Nieuwbouwprojecten voor Sint-Philipsland

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-PHILIPSLAND - Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs twee besluiten genomen over mogelijke nieuwbouwprojecten in Sint-Philipsland. De eerste stap is de realisatie van zeventien woningen aan de Luijsterlaan/Boserf, maar als deze snel verkopen worden er in de toekomst wellicht meer woningen gebouwd. "Er is een grote vraag naar woningen", aldus de gemeente.

Enkele jaren geleden werd in de gemeente Tholen al gesproken over het plan Luijsterrijk voor Sint-Philipsland. Dit project focuste zich op het gebied ten noordwesten van het dorp bij onder andere de voetbalvelden. In dit plan werd nog gesproken over zeventig woningen, waarbij de voetbalvelden verplaatst zouden worden in westelijke richting. Hierdoor zou er ruimte vrijkomen voor de uitbreiding van de begraafplaats en nieuwe woningbouw. Aanleiding voor dit project was tweeledig. "Enerzijds het uitbreiden van de aanwezige begraafplaats en verplaatsing van de voetbalvelden NOAD '67 naar het westen richting de Lysterkreek. Anderzijds het ontwikkelen van de agrarische strook Lusterlaan – Luysterkreek en woningen Boserf en de locatie van de voormalige voetbalvelden NOAD '67." Het aanwezige tenniscomplex De Ruucstoppelen zou behouden blijven op de huidige locatie.

Nieuwbouwplannen

Het college van burgemeester en wethouders heeft nu echter ingestemd met een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van een deel van het plan Luijsterrijk. Hierbij worden zeventien woningen gerealiseerd in Sint Philipsland. Na ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst zal het ontwerp-bestemmingsplan pas definitief ter inzage worden gelegd. Maar de gemeente laat weten dat er slechts 17 van de in eerste instantie zeventig woningen gebouw gaan worden. "Het originele plan ging uit van ongeveer 70 woningen. Dat betrof 17 + 53 woningen. Die 53 woningen zijn geschrapt, waardoor ook de verplaatsing van de voetbal niet meer zal gebeuren." Die 17 woningen gaat om de locatie aan de Luijsterlaan/Boserf en zijn als zodanig in de woningbouwplanning van de Gemeente Tholen opgenomen.

Toekomst

De gemeente verwacht dat dit plan in ongeveer drie jaar gerealiseerd kan worden. "Als het plan vlot verkoopt dan is te motiveren dat we voor Sint Philipsland extra uitbreiding in de toekomst toe kunnen staan in de nieuwe woningbouwplanning. Er is een grote vraag naar nieuwe woningen", aldus de gemeente Tholen. Het gemeentebestuur heeft onlangs dan ook in principe medewerking verleend aan een ander initiatief om woningen te bouwen in Sint Philipsland. "Omdat er al lang niet meer gebouwd is in Sint Philipsland hebben initiatiefnemers een verzoek ingediend om woningen te mogen gaan bouwen." Hierbij gaat het om het gebied langs het Boserf en de Eendrachtsstraat. Een perceel dat ruim vier hectare groot is. Het aantal woningen en welke soort woningen is nog niet bekend. De initiatiefnemers zijn echt nog in de allereerste fase van het plan en willen eerst bekijken of er medewerking wordt verleend door de gemeente. De locatie is dan ook nog niet opgenomen in de woningbouwplanning. "Om te kijken of er ruimte gemaakt kan worden in de woningbouwplanning heeft het college aan de initiatiefnemers gevraagd om het plan verder uit te werken en de behoefte te onderbouwen. Pas wordt bekeken of het plan verder in procedure gebracht kan worden."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief