Afbeelding
Foto: Josien Mathlener

Vrijwilligers klaren klusjes in Haestinge tijdens NL Doet dagen: 'We hebben geleerd van vorige actie'

Door: Amber Kuijs Cultuur


SINT-MAARTENSDIJK – Tijdens de NL Doet dagen op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart waren er zo'n tienduizend klusjes in heel het land waar vrijwilligers de handen uit de mouwen konden steken. Ook in de gemeente Tholen waren er genoeg klusjes te doen. Onderhoud, snoeiwerk en het gebruiksklaar maken van speelmaterialen. Dorpstafel Sint-Maartensdijk- Scherpenisse riep de Thoolse bevolking op te helpen met het gereed maken van zwembad Haestinge voor het komende zwemseizoen.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Zeker zo'n 40 vrijwilligers hadden zich bij zwembad Haestinge gemeld om de klus te klaren. Voor Dorpstafel was het de tweede keer dat ze in het kader van NL Doet, de grootste vrijwilligersactie in Nederland, de bevolking opriep mee te helpen. "De inwoners van Sint-Maartensdijk en Scherpenisse willen het zwembad graag behouden. Het zijn dan ook voornamelijk inwoners uit deze kernen die hier nu vrijwilligerswerk verrichten", licht Ron van de Graaf van de Dorpstafel toe. "Wel zijn er minder vrijwilligers dan het afgelopen jaar, maar de weersvoorspellingen waren niet best en veel mensen hebben het druk."

In het zwembad liepen meerdere vrijwilligers met door hen zelf meegebrachte hogedrukreinigers de wanden en vloeren te reinigen. Van de Graaf: "We hebben lering getrokken uit onze ervaring met die apparaten tijdens de vorige NL Doet actie. Er waren toen koppelingen die niet pasten en te korte slangen. Met zo'n zeven hogedrukreinigers zijn die problemen nu verleden tijd." Voor de voorbereiding op het zwemseizoen was het nodig om onder meer de gebouwen aan de binnen- en buitenkant schoon te maken. Ook de kleedkamers, kleedhokken en het sanitair had een opfrisbeurt nodig. Daarnaast mochten de vrijwilligers zich uitleven op het zwembad, de badmeesterpost, het onkruid, de opslagruimte, de takken van het struikgewas, et cetera. De tegels van het volleybalveld werden afgevoerd naar de container. Het veld wordt elders opnieuw ingedeeld.

Toekomst
Bij alles wordt rekening gehouden met de toekomst van zwembad Haestinge. Van der Graaf: "Er dient nog een keuze gemaakte te worden tussen renovatie of een nieuw bad. De gemeente wil het zwembad best behouden, maar ziet dan ook graag inspanning van de bevolking. Bij de bestedingsideeën van de giften van Stichting Carbid Tholen en huisarts Jansen die afscheid heeft genomen houden we ook in het achterhoofd dat alles transportabel moet zijn. Van de gift van Lions Tholen
vorig jaar is er een glijbaan voor het kikkerbadje aangeschaft."

Dorpstafel Sint-Maartensdijk-Scherpenisse is zo betrokken bij het zwembad dat ze ook bij gesprekken tussen de gemeente en andere partijen aanschuift. Op de NL Doet dag was het bij het zwembad een mix van vrijwilligers. Jong en oud staken er de handen uit de mouwen. De achtjarige Lenard van Herwijnen hielp mee takken snoeien. Hoewel de snoeischaar ongeveer de helft van zijn lichaamslengte reikte wist Lenard er wel weg mee. "Ik vind dit leuk om te doen en help hier samen met mijn papa. Ik had niks te doen en ben graag buiten. Ook kom ik hier elk jaar in het zwembad zwemmen." Terwijl een waterig voorjaarszonnetje zich een weg baande door de sluierbewolking deden de vrijwilligers hun best de klusjes af te vinken. "Ik ga er vanuit dat alles bijtijds klaar is. Vorig jaar is dat ook ruimschoots gelukt", besluit Van de Graaf.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief