Een aantal werkstukjes in het, door de kinderen, zelf ingerichte museum.
Een aantal werkstukjes in het, door de kinderen, zelf ingerichte museum. Foto: S. Wijs

Zeeuws erfgoed op basisschool Die Heenetrecht

Sport en vereniging

OUD-VOSSEMEER - De afgelopen twee weken stond het thema Zeeuws erfgoed centraal op basisschool Die Heenetrecht te Oud-Vossemeer. Als school vinden wij het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met cultuur. Kinderen leren hierdoor hun creativiteit te ontwikkelen, ze leren experimenteren, een onderzoekende houding aan te nemen en leren reflecteren.

De afgelopen weken stond het domein erfgoed centraal. Het Zeeuwse erfgoed welteverstaan. Op maandag 15 november werd het thema geopend door het Thools streekgenootschap. Twee dames en een heer kwamen in Thoolse klederdracht het thema openen. De kinderen hebben zich vergaapt aan de kleding en sieraden en werd er aandachtig geluisterd naar de uitleg over de kleding.  Op woensdag 17 november hebben we met de hele school streekmuseum de Meestoof bezocht. In samenwerking met het museum hebben zij een ochtend vullend programma ontwikkeld, passend bij ons thema. Voor elke groep waren verschillende activiteiten bedacht. Zo hebben de groepen 1/2/3 een bezoek gebracht aan de stijlkamer, het winkeltje en de archeoloogvitrine bekeken. De groepen 4/5/6 zijn op ontdekking geweest in de schoolklas, waar zij zich 100 jaar terug in de tijd konden wanen. De groepen 7/8 zijn bij de smid en de touwslagerij op bezoek geweest. Daarnaast hebben alle groepen de tentoonstelling ‘Goed gemutst’ van Susan Bakx-Plasmans bezocht. De kinderen hebben gekeken naar de moderne ontwerpen geïnspireerd op de Zeeuwse klederdracht. 

Op maandag 22 november hebben de kinderen een workshop gevolgd onder leiding van Rianne van Duivenbode van Art&Co. De kinderen hebben eerst hun eigen ontwerp gemaakt van een Zeeuwse muts, waarbij ze zich konden laten inspireren door de Zeeuwse klederdracht en de ontwerpen die getoond werden in de tentoonstelling in het museum. Tijdens de workshop konden de kinderen hun eigen ontwerp tot leven laten komen. Op woensdag 24 november hebben de kinderen hun eigen ontwerp afgemaakt en hebben ze met elkaar op school een eigen museum ingericht. De kinderen hebben daarna het museum zelf bezocht. 

Als afsluiting van het thema hebben de kinderen een erfgoedwandeling door het dorp Oud-Vossemeer gemaakt. Waar ze langs alle historische punten gewandeld zijn. Langs het voormalige huis van familie van Roosevelt, langs het Smidsklokje en het Ambachtsherenhuis. 

Al met al een project om trots op te zijn, waarbij de kinderen geleerd hebben over het Zeeuwse erfgoed en waar mooie samenwerkingen tot stand zijn gekomen!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief