Lisa, Ton Ruigrok en Bert Beerman (vlnr) timmeren erop los.
Lisa, Ton Ruigrok en Bert Beerman (vlnr) timmeren erop los. (Foto: Bo van Scheyen)

'Zelf dingen maken bevordert zelfverzekerdheid'

VLISSINGEN - Aan de rand van Middelburg richting Koudekerke, aan het begin van de Breeweg, staat een grote oude landbouwschuur. Sinds oktober worden hier op woensdagmiddag timmerlessen gegeven. Twee heren met passie voor techniek besloten hun kennis met kinderen te delen.


Of het nu buiten dertig graden boven nul is of min vijf, iedere woensdagmiddag zijn er in de werkplaats van de grote landbouwschuur zo'n vijf tot tien kinderen te vinden. Met ontzettend veel plezier maken zij werkstukken. Zagen, vijlen, timmeren, schroeven en lijmen, er wordt hard gewerkt.

Handig

De kinderen hebben al veel geleerd over hoe ze met de verschillende gereedschappen moeten omgaan. Natuurlijk wordt er ook op veiligheid gelet, maar volgens de twee mentoren Bert Beerman en Ton Ruigrok zijn de kinderen snel en handig. "We werken vooral met verschillende soorten hout, zoals eiken en grenen", legt voormalig leraar techniek Ton Ruigrok uit. "Maar nu, in het begin, gebruiken we vooral vurenhout."

Timmeren

Het idee om in de landbouwschuur activiteiten te ontwikkelen, kwam uit de koker van vriendin Marjan van den Bos. Zij vond dat er te weinig met de mooie schuur gebeurde. Al snel had ze in de persoon van Ruigrok een medestander gevonden. Vriend Bert Beerman, eigenaar van de schuur, sloot zich enthousiast aan. Na een berichtje in De Bode kwamen de eerste kinderen.

Groeien

Lisa (9) uit Zoutelande vertelt dat ze leert op de centimeter te verdelen en zo kan beginnen met zagen en vijlen. Ze heeft al een truck met aanhangwagen gemaakt, een krukje, een kistje met geheime sluiting, een vogelhuisje en een ratel. Nu is ze bezig met een weegschaal. Lisa geniet van het bezig zijn en is apetrots wanneer ze haar werkstuk mee naar huis kan nemen om te showen. "We zien de kinderen groeien. Ze worden handiger en zelfverzekerder", zegt Beerman, die van oorsprong een technische achtergrond heeft in de scheepsbouw. "En als een werkstuk dan gelukt is dan zie je ze glunderen. Een van de jongens vertelde dat toen hij thuis kwam met het krukje zijn vader het krukje wilde inpikken om te gebruiken in zijn werkkamer. Nou, dat ging mooi niet door, dat begrijp je wel zeker", lacht Beerman.

Volwassenen

De cursusmiddagen zijn voor geschikt voor zowel jongens als meisjes in de leeftijd van grofweg zeven tot tien jaar. Dit seizoen gaan de timmerlessen door tot half mei. In september begint een nieuwe cursus. De beide heren zijn al gestart met een cursus voor volwassenen in de avonduren. Het is dan de bedoeling om te helpen eigen ideeën en wensen te realiseren. 

Mail voor meer informatie naar vuurvlieg29@icloud.com.

BIJDRAGE BO VAN SCHEYEN

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief