Het Britse schip.
Het Britse schip. (Foto: John Meijboom)

30 augustus grote onthulling monument voor omgekomen soldaten tijdens bevrijding

  algemeen

VLISSINGEN - Het monument met de namen en regimenten van 69 omgekomen geallieerden bij de bevrijding van Vlissingen wordt vrijdag 30 augustus onthuld. De onthulling, georganiseerd door Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen, vindt plaats bij Uncle Beach aan de Oranjedijk. Met het motto "Elke naam is een schreeuw om vrede" wil de Stichting tot uiting brengen dat het offer van de gevallenen ook betekenis heeft voor het heden en de toekomst.


Een vertegenwoordiger van de Britse overheid verricht om 16.00 uur de onthullingshandeling door contact te zoeken met een voor Uncle Beach gelegen Britse mijnenveger. Na een saluut van dit schip helpt een groep burgers met het onthullen van de namen, die over twintig meter zijn aangebracht. Deze namen worden door de vertegenwoordigers van de landen opgelezen. De Koninklijke Harmonie Ons Genoegen speelt de verschillende volksliederen. Speciaal, volgens de
traditie, brengen de Schotten voor deze ceremonie een Piper met escorte mee.

Het monument is tot stand gekomen door diverse giften van bedrijven, stichtingen, de gemeente Vlissingen en een aantal sympathisanten. Het idee voor de Roll of Honour en de slogan 'Elke naam is een schreeuw om vrede' komt van voorzitter van de stichting, Jaap Ventevogel. Het ontwerp is van De Vlissingse kunstenaar Hans Bommeljé. 

Tijdens de operatie, ook wel Operation Infatuate I genoemd, staken de eerste geallieerden in de vroege ochtend van 1 november 1944 vanaf een bruggehoofd in Breskens over naar Vlissingen. Dit gebeurde onder zwaar mortiervuur. Het landingsstrand werd Uncle Beach genoemd. Vanuit dit gebied veroverden de commando's stap voor stap de frontstad. Op de derde dag vielen de geallieerden het Duitse hoofdkwartier in Grand Hotel Brittannia binnen. Daar gaven de Duitsers zich in de late middag over. 

In totaal kwamen er 69, vaak jonge, soldaten uit Schotland, Groot-Brittannië en Frankrijk om het leven. Zij werden eerst tijdelijk in Vlissingen begraven. Daarna zijn zij in 1946 grotendeels overgebracht naar de militaire begraafplaats in Bergen op Zoom. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief