Foto: Coby Weijers

'Laten we de schouders er nog even onder zetten'

GOES - Duizenden fietsers rijden zondag weer mee met de landelijke Ride for the Roses met start- en finishplaats in Goes. Een aantal heeft de afgelopen weken verteld waarom zij meedoen aan het evenement voor KWF. Als laatste is Eddie Bogaert uit ‘s-Gravenpolder aan de beurt. Hij is zes jaar bestuursvoorzitter geweest van het comité dat de Delta Ride for the Roses organiseert. “Ik stop op een hoogtepunt.”


Eddie Bogaert was zes jaar voorzitter, maar al veel langer vrijwilliger in het organisatiecomité van de Delta Ride for the Roses, de provinciale benefiettocht die in 2009 voor het eerst werd gefietst. Hij vindt het na al die jaren tijd voor een opvolger.

Uitbouwen

Als voorzitter bouwde Bogaert het benefietevenement voor KWF uit tot een meerdaags evenement. Zo werden de Ladies Night Ride, een strandride in Schouwen-Duiveland en een ride in Zeeuws-Vlaanderen toegevoegd aan het programma. “Het is een mooie periode geweest waarin we jaar na jaar een prachtige bijdrage hebben kunnen leveren aan KWF”, zegt de inwoner van ‘s-Gravenpolder, die zondag hoopt een mooi bedrag op te halen voor kankeronderzoek. “Tot de laatste dag zullen we blijven proberen om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen.”

Stijgen

Het zullen er wel minder zijn dan de landelijke afleveringen in Goes in 2008 en 2014. “Het is goed om te beseffen dat we nu in een andere tijd leven. Er zijn tegenwoordig veel meer evenementen voor KWF. Dat merk je aan het aantal deelnemers. We hebben onszelf echter het doel gesteld om ten opzichte van vorig jaar te stijgen. En dat krijgen we zeker voor elkaar.”

Kippenvel

Bogaert denkt dat er zondag zo’n zesduizend mensen aan de start staan. Het volle plein voor de Zeelandhallen zal hem opnieuw kippenvel bezorgen. “Altijd ben ik onder de indruk”, zegt hij. “Het meest bijzondere moment vind ik nog steeds als Patricia Foort ‘The Rose’ zingt. Dat ontroert me. We doen het om zoveel mogelijk geld op te halen, maar dan voel je dat iedereen aan de personen denkt voor wie ze fietsen. De saamhorigheid onder de mensen is dan tastbaar.”

Noodzakelijk

Bogaert vindt een evenement als de Ride for the Roses noodzakelijk. “Ik ben ervan overtuigd dat kanker een chronische ziekte kan worden waaraan niemand hoeft te overlijden. We zijn dicht bij dat punt”, legt hij uit. “Laten we het onderzoek versnellen, richting de finish. Dat kun je doen door dit soort initiatieven. Laten we dus met zijn allen de schouders eronder zetten en ervoor gaan.” In dat licht prijst hij alle partners van de Ride for the Roses. “Zij zetten zich met hart en ziel in de voor ride. Let wel, het is niet niks om drieduizend man via de weg over de Zeelandbrug te laten rijden. Daar komt veel bij kijken, maar iedereen doet er alles aan om het goed te laten verlopen. Dat is hartverwarmend. Zeeland maakt zijn naam als fietsprovincie helemaal waar.”

Overkoepelend

Bogaert werkt de komende tijd nog mee aan een andere organisatiestructuur. Er is behoefte aan een overkoepelend bestuur voor de Delta Ride for the Roses in Goes en de Zeeuws-Vlaamse variant. Het voornemen is dat wethouder Jack Begijn van de gemeente Terneuzen, wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes en Mariska van der Hulst van Delta plaatsnemen in het bestuur. “Beide gemeenten hebben het evenement hoog in het vaandel staan”, zegt Bogaert. “Dan is het goed dat zij vertegenwoordigd zijn in het bestuur.”

Online inschrijven voor de Ride for the Roses kan niet meer. Meedoen kan natuurlijk nog wel. Zondag is iedereen welkom om zich alsnog in te schrijven. Let er wel op dat de tocht over honderd kilometer om 10.00 uur begint. Meer informatie over de Ride for the Roses is te vinden op www.ridefortheroses.nl. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief