Jan de Ridder, Olga Jacobs, Anton Tanghe, Karin van Maanen, Adri Meerman, Kees de Grave en Herman Woltering. Op de foto ontbreken Aafke Verdonk en Alvin Hessing. FOTO EUGÈNE DE KOK
Jan de Ridder, Olga Jacobs, Anton Tanghe, Karin van Maanen, Adri Meerman, Kees de Grave en Herman Woltering. Op de foto ontbreken Aafke Verdonk en Alvin Hessing. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Vrijwilligers zorgden bij het gemeentearchief Vlissingen voor de extra's

Door: Eugene de Kok Algemeen

VLISSINGEN - Het gemeentearchief Vlissingen verhuist deze week van de Hellebardierstraat naar het Zeeuws Archief. Honderden meters aan documenten, tekeningen en verslagen en vele tientallen foto’s en apparatuur moeten van Vlissingen naar Middelburg worden verplaatst. Het archief in Vlissingen kon rekenen op een trouwe schare vrijwilligers. Sommige van hen verhuizen mee, andere niet. Ze namen vrijdag afscheid van elkaar en van het gebouw in Vlissingen.

Voor Olga Jacobse-Stroo is de verhuizing reden om te stoppen. Ze is 28 jaar actief geweest als vrijwilliger in het archief en wil het haar man, die de negentig is gepasseerd, niet meer aandoen om haar elke week naar Middelburg te brengen. Ze heeft het vrijwilligerswerk altijd met plezier gedaan. “Het werk was nuttig en ik vond het leuk om te doen. Bovendien was de sfeer onderling geweldig. Het was altijd gezellig”, zegt ze.

Instemmend

Kees de Grave en Karin van Maanen knikken instemmend. De laatste stopt ook met haar werk als vrijwilliger, maar De Grave denkt door te gaan als het gesprek met het Zeeuws Archief goed bevalt. “Ik wil wel verder, maar ik doe alleen dingen voor Vlissingen. Met de rest houd ik me niet mee bezig.”

Negatieven

De gepensioneerde vakfotograaf heeft de afgelopen zes jaar voornamelijk (glas)negatieven gedigitaliseerd. Waar het archief voor zijn komst hooguit enkele tientallen negatieven per dag kon digitaliseren deed De Grave er vele honderden op een dag. “Ik heb ze een beetje op streek geholpen”, lacht hij. “We hebben er enorm van geprofiteerd”, zegt gemeentearchivaris Ad Tramper iets later in zijn dankwoord. “Zonder vrijwilligers zou het archief niet zijn geweest waar het nu is”, weet De Grave.

Uitbesteden

Voormalig gemeentearchivaris Ad Tramper is het daarmee eens. Hij heeft zijn vrijwilligers vrijdag dan ook uitgebreid bedankt. “We zijn altijd een kleine club geweest. Dan moet je veel uitbesteden. Als je het door vrijwilligers kunt laten doen, scheelt dan enorm veel geld.”

Politiek

Adri Meerman is één van de tien vaste vrijwilligers. De oud-archivaris is na zijn pensioen één dag per week als vrijwilliger blijven werken en wil mee naar Middelburg. “Ik sta er zeker voor open. Ik vind het werk nog steeds leuk. Ik doe dingen waar ik in mijn werkzame leven niet aan toe kwam, alleen maar leuke dingen.” Hij denkt dat de Vlissingse archiefstukken goed terechtkomen in Middelburg, al doet het hem pijn. Als archivaris verhuisde Meerman in 1991 naar de Hellebardierstraat. “Ik had liever gezien dat de politiek anders had besloten. Vooral over dit gebouw maak ik me zorgen. Ik hoop dat het een mooie bestemming krijgt.”

Gevelstenen

Waar Meerman onderzoek deed en een vraagbaak was voor velen heeft vrijwilliger Jan de Ridder de afgelopen jaren duizenden foto’s gemaakt van gebouwen, gevelstenen en andere zaken in Vlissingen. Als het moest, belde hij bij de overburen aan om vanaf de slaapkamer of zolder een foto te nemen van het gebouw. “Ik kan moeilijk stilzitten en vind het leuk om foto’s te maken. Zo maak ik ook een stukje geschiedenis voor iedereen bereikbaar.” De Ridder is een geboren Vlissinger en ‘nog van de generatie die niet naar Middelburg wil gaan’. “Ach, noem het maar vooruitgang”, lacht hij. Ook de fotograaf wil mee naar Middelburg. “We gaan het gewoon doen. De vijandschap is voorbij.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief