Bijvoorbeeld in Vlissingen-Oost werken internationale arbeidskrachten.
Bijvoorbeeld in Vlissingen-Oost werken internationale arbeidskrachten. Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Photographics

Marktpartijen aan zet voor huisvesting werknemers

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen vraagt ondernemers naar plannen om internationale werknemers te huisvesten. Ze wil voor 2023 duizend mensen onderbrengen in nette woonruimte. Hoeveel wooncomplexen hiervoor nodig zijn en waar die het beste kunnen komen, laat de gemeente aan de markt over. Alleen krijgen complexen vanaf honderd bewoners buiten de woonwijken een plek.

Omdat er steeds meer werknemers van buiten Vlissingen woonruimte zoeken in de gemeente heeft Vlissingen hiervoor nieuwe regels opgesteld. Hiermee wil ze de kwaliteit van de woonruimte verbeteren en de overlast bij kamerverhuur tegengaan. Voor de realisatie van een wooncomplex is bijvoorbeeld een exploitatievergunning nodig en daarmee kan de burgemeester sneller ingrijpen bij misstanden.

Marktpartijen kunnen tot 7 mei hun plannen indienen bij de gemeente. “Bij de beoordeling kijken we naar de kwaliteit van de huisvesting en overlastbeperking voor de buurt”, legt de Vlissingse wethouder Sem Stroosnijder uit, “en of de ondernemer iets kan betekenen in het omzetten van kamerverhuurpanden naar reguliere woningen.”

Toezicht

In het nieuwe beleid staan voorwaarden voor onder meer de kamergrootte, beheer en toezicht en het parkeren op eigen terrein. Binnen een tot drie jaar wil de gemeente de huisvesting realiseren. “Het zou één locatie voor duizend mensen kunnen zijn, maar dat verwacht ik niet, vanwege het risico voor de ondernemer als het niet lukt. Daarnaast is het goed als een werknemer uit meerdere locaties kan kiezen.”

Omwonenden

Complexen voor minimaal honderd bewoners mogen vanwege de omvang alleen aan de rand van huidige wijken komen. De gemeente verwacht van marktpartijen dat zij ook de komende tijd al met mogelijke toekomstige buurtbewoners in gesprek gaan over hun plannen. “Het is aan de initiatiefnemer om samen met de omwonenden een haalbaar en gedragen plan te maken.” Daarna volgen de officiële procedures, zoals voor het bestemmingsplan. De gemeente verleent een vergunning voor vijftien jaar.

Middelburg

Vlissingen gaat voor een aantrekkelijke en veilige leefomgeving voor alle inwoners, zowel de permanente als tijdelijke, aldus de gemeente. Ze verwacht met huisvesting voor duizend personen minimaal grotendeels aan de vraag te kunnen voldoen. “Als de behoefte in de toekomst groter blijkt, vinden we de oplossing niet alleen aan ons. Bijvoorbeeld een havenmedewerker kan ook in de gemeente Middelburg wonen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief