Afbeelding

Tien Vlissingers krijgen koninklijke onderscheiding

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen heeft tien inwoners vrijdagmorgen telefonisch verteld dat zij koninklijk onderscheiden zijn. De heren Rademaker, Bakker en Zuiddam zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De dames Vrancken-Taffijn, Rietman-Lucassen, Van der Doef-Heijstek, Bos-Wisse en de heren Telehala, Moret en De Meij zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanwege de coronamaatregelen is er vrijdag geen feestelijke bijeenkomst voor de lintjesregen. Die belegt de gemeente Vlissingen op een later tijdstip. 

Zuiddam

Cor Zuiddam is geridderd voor een lange lijst aan vrijwillige functies. Zijn vrijwilligerscarrière begon in 1983, als penningmeester bij de stichting tot bevordering van de relatie tussen horeca en toeristisch onderwijs in Zeeland en het Zeeuwse bedrijfsleven. Verder was hij onder meer bestuurslid bij VVV Zeeland en stichting Op Goede Gronden, pr-man bij Het Zeeuws Orkest, interim-voorzitter van Jazz by the Sea Domburg en stichting Delta Cultureel, voorzitter van Federatie Ondernemersverenigingen gemeente Veere (FOV) en vrijwilliger bij het Etty Hillesum Onderzoek Centrum in Middelburg. Tegenwoordig zet Zuiddam zich nog in voor stichting Oorlogsjaren in Vlissingen, stichting Synagoge Middelburg en voor de regiegroep van het themajaar Vlissingen: 75 jaar Slag om de Schelde.

Bakker

Meneer Bakker zet zich al jaren in op sportief en cultureel gebied. Zo is hij oprichter van de Vlissingse sportvereniging Marathon en eigenaar van galerie De Vier Gemeten. Ook heeft hij zich op verschillende manieren ingezet voor stichting Delta Cultureel. Nu is hij adviseur en vrijwilliger bij musea en andere instellingen op Walcheren.

Rademaker

Meneer Rademaker is geëerd voor het oprichten en voorzitten van Stichting Kinderdiabetes Zeeland en de overkoepelende federatie van regionale stichtingen. Ook was hij van 2014 tot 2019 jeugdtrainer bij SV Walcheren in Vlissingen.

Vrancken-Taffijn

Mevrouw Vrancken-Taffijn heeft verschillende vrijwilligersfuncties op haar naam staan. Zo heeft zij zich jaren ingezet voor stichting Kinderpostzegels. Sinds 2000 is ze vrijwilliger bij de H. Maria Parochie Walcheren en sinds 2003 bij zorgorganisatie WVO Zorg.

Rietman-Lucassen

Mevrouw Rietman-Lucassen is sinds 1995 begeleider van ernstig zieke en terminale mensen bij zorgorganisatie Manteling (voorheen Vrijwillige Thuiszorg Walcheren). Ze is ook coördinator bij deze organisatie. 

Bos-Wisse

Mevrouw Bos-Wisse begon in 1975 met vrijwilligerswerk als naastenhulp bij de Hervormde Vrouwendienst. Verder was ze onder meer coördinator bij Vrijwillige Terminale Zorg, collectant voor KWF Kankerbestrijding en vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland. Nu is ze actief als mentor bij Mentorschap Zeeland en vrijwilliger in zorgcentrum Ter Reede in Vlissingen.

Van der Doef-Heijstek

Mevrouw Van der Doef-Heijstek zet zich vrijwillig in voor de atletiek en duursport. Ook was zij vrijwilliger bij speel-o-theek 't Speelhuis en bestuurslid van de Bibliotheek Vlissingen

De Meij

Wim de Meij is al sinds 1952 vrijwilliger bij muziekvereniging ONDA. Sinds 1980 zet hij zich in als fotograaf, gids en beheerder bij het oorlogsmuseum, dorpsraad Ritthem en de historische bunker in Ritthem. Sinds 1990 is hij actief in het Senioren Orkest.

Moret

Meneer Moret was als eerste van 1969 tot 2014 voorzitter bij de Protestantse Gemeente. Daarnaast was hij jaren voorzitter van Stichting Corina en voorzitter van Ondernemersvereniging SSS '87. Nu zet hij zich in als vrijwilliger in de keuken bij de Protestantse Gemeente Vlissingen.

Telehala

Meneer Telehala richtte in de jaren ‘70 de Molukse zaalvoetbalvereniging TOMA op. Hij bekleedde allerlei functies binnen de club en is hier nog steeds actief. Ook was hij onder meer secretaris van Wijkraad Oost-Souburg (Molukse wijk) en voorzitter en secretaris van sportclub Delta.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief