De natuur geeft een extra dimensie aan yogalessen.
De natuur geeft een extra dimensie aan yogalessen. (Foto: Eigendom Jessica Groenenberg)

Yoga door corona in het Nollebos

VLISSINGEN – Yoga Sadhana geeft door de coronamaatregelen yogalessen in het Nollebos in Vlissingen. De buitenlucht, natuur en andere yogi’s geven de lessen een frisse dimensie. “Met yoga houd je gemakkelijk afstand van elkaar en toch voel je elkaars aanwezigheid”, zegt yogalerares Atyna Janse.  


Sinds het uitbreken van het coronavirus in Nederland en de daarop volgende maatregelen zijn de yogadocenten van Yoga Sadhana een alternatief gaan zoeken voor het geven van yogalessen. Er worden yogafilmpjes gemaakt en livestreamlessen gegeven via verschillende kanalen. Atyna Janse geeft stoelyoga voor ouderen en maakte filmpjes met stoelyoga voor thuiswerkers. “De nek en schouderspieren kun je met een simpele oefeningen losmaken, terwijl je op een stoel zit. Ook het bewegen van je rug is belangrijk om de energie weer te laten stromen.”

Ademhaling

Net als bij andere yogavormen ligt de focus van stoelyoga op de ademhaling, legt Janse uit. “Een goede ademhaling vermindert stress. Dat is in deze tijd extra belangrijk. Wanneer je drie keer per dag diep ademhaalt, kun je al winst boeken.” Stoelyoga voor ouderen is vanwege de overheidsmaatregelen stil komen te liggen. “Ik vind het jammer dat yoga gezien wordt als sport en daarom nog niet hervat mag worden. Yoga is zo belangrijk voor je gezondheid.”

Zintuigen

Om toch yogalessen te kunnen geven zijn de docenten van Yoga Sadhana ‘verhuisd’ naar een veld in het Nollebos, dat voor de deelnemers aan de lessen groot genoeg is om ruime afstand van elkaar te houden. De verbinding met de natuur past goed bij de yogafilosofie. “De zintuigen worden op een andere manier geprikkeld,” zegt Sascha Pfeifer. “Je voelt de wind, hoort vogels fluiten en met blote voeten maak je direct contact met de aarde. Het is een andere beleving dan binnen.” 

Gemeente

Yoga Sadhana is in gesprek met gemeente Vlissingen over het geven van yogalessen in de studio. “Zolang we nog niet de studio in mogen, blijven we online- en buitenlessen aanbieden.”

Meer informatie over Yoga Sadhana is te vinden op www.yogasadhana.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>