Foto: Eugène de Kok

Zeeuwse overheden lobbyen samen voor onderzeeboten

VLISSINGEN - De Zeeuwse overheden hebben een brief gestuurd naar de vaste defensiecommissie van de Tweede Kamer.


De commissie vergadert vandaag over de vervanging van de onderzeeboten. Zeeland en de gemeente Vlissingen in het bijzonder hopen op een rol voor Damen als hoofdaannemer. 

Gunning

In de brief zeggen zij dat de werf klaar is voor de bouw, ook als de order naar voren wordt gehaald. 

De gunning staat officieel pas in 2022 op de agenda, maar vanwege de dreigende economische crisis wordt ervoor gepleit om de investering naar voren te halen. Damen bouwt al jaren schepen voor de marine. Ook bij deze order wil ze samenwerken met onder Thales Nederland, TNO en zo’n 145 andere bedrijven en partijen in Nederland. “Decennialang is in Vlissingen en in de rest van Nederland dus enorm veel expertise opgebouwd met de bouw van marineschepen, zowel voor nationale als internationale defensies.” 

Manjaren

Volgens de overheden zou Zeeland ‘enorm gebaat’ zijn bij het naar voren halen van de bouw. “Het levert ontzettend veel werkgelegenheid op”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Het zou meer dan 3500 manjaren aan werk opleveren. “Dit zorgt voor bestendiging, versterking en stabiliteit met een aantrekkende kracht van met name vakmensen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar naar onze regio … De order zal de economische en kennisstructuur een van onze regio een enorme impuls geven.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Voegers

Zeeland en West-Brabant

Verkoper/adviseur dakkapellen en kozijnen en een Werkvoorbereider

Regio Zeeland en Heinkenszand

Chauffeurs leerlingenvervoer

Beveland, Walcheren en Reimerswaal

Bezorger

Middelburg

Allround timmerman / keukenmonteur m/v

Koudekerke