‘Het zou zonde zijn als het geld terug moet’
Foto: Coby Weijers

‘Het zou zonde zijn als het geld terug moet’

GOES - Het geld ligt niet voor het oprapen, maar voor het verduurzamen van je woning wel. Tijdelijk. 


In het kader van de Zeeuwse variant van de Regeling Reductie Energie (RRE) zijn er zo’n 40.000 vouchers van elk ongeveer 90 euro per stuk beschikbaar om particuliere woningen te verduurzamen. “Vraag deze vooral aan, want het zou zonde zijn als het geld terug moet”, zegt wethouder Joost de Goffau van de gemeente Goes, die trekker is van de actie.

De regeling is een paar weken geleden geïntroduceerd. Hoewel de aanvragen gestaag binnenkomen mag het wat Joost de Goffau wat sneller gaan. “Het is gratis geld en je hebt het binnen anderhalve minuut voor elkaar”, zegt hij.

CO2-uitstoot

Het geld voor de vouchers komt uit Den Haag. Het kabinet wil hiermee de CO2-uitstoot van koopwoningen verminderen. De regio’s mogen zelf invullen hoe ze dit aanpakken. De aanpak van Zeeland, waarin de nadruk vooral ligt op isoleren, past binnen het Zeeuwse Energieakkoord.

Deze regeling moet Zeeuwse woningbezitters stimuleren om de handschoen op te pakken. Met de vouchers kunnen zij een stap in goede richting zetten. Ze kunnen kiezen uit acht verschillende soorten tegoedbonnen, die de initiatiefnemers trajecten noemen.

Warmtescan

Zo is er een voucher voor een warmtescan. “Ik heb onlangs mijn huis helemaal verduurzaamd. Ik wil weten of dat goed is gedaan en of er nog plekken zijn waar warmte lekt. Daarom heb ik de warmtescan aangevraagd”, zegt De Goffau.

Andere trajecten zijn een energieverbruiksmanager (dat meer inzicht geeft in het eigen energieverbruik), een onafhankelijk advies van een adviseur, een bespaarbox met led-lampen en andere energiebesparende middelen (die inmiddels op is) en een cv-optimalisatie. “Dan komt er iemand langs die alle cv’s in het huis opnieuw instelt. Dat kan meteen tientallen euro’s per jaar schelen. Dat is een makkelijke manier om geld te besparen.”

Monumenten

Verder zijn er twee speciale vouchers voor monumentenbezitters: een adviesrapport en een duurzame monumentencoach. Tot slot kunnen verenigingen van eigenaren een duurzaamheidsscan aanvragen waarmee ze een gezamenlijk plan kunnen maken.

Adres

Iedereen kan een voucher aanvragen via de website www.duurzaambouwloket.nl/zeeland-rre. Per adres is er eentje beschikbaar.

Vragen kunnen ook via de website worden gesteld. Voor alle trajecten geldt op is op. Er zijn twee bijzonderheden: mensen die een warmtescan willen moeten deze voor 30 november aanvragen en het onafhankelijk energieadvies kun je aanvragen, maar het moment dat een adviseur langs komt is afhankelijk van de coronamaatregelen. De regeling loopt tot 31 maart volgend jaar.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief