Foto: Annet Eekman

Vlissingse ondernemers verlichten de stad

VLISSINGEN - Na het vernieuwen van de sfeerverlichting in de winkelstraten en het plaatsen van 66 wandornamenten in dezelfde maritieme stijl, zijn nu ook bomen in de Coosje Buskenstraat feestelijk verlicht. De Vlissingse ondernemersvereniging VOC bekijkt of de led-bollen bestand zijn tegen wind en zout. Slaagt de proef, dan versiert de VOC ook andere bomen in het stadshart met de bollen.


Drie jaar geleden besloten de Vlissingse ondernemers verenigd in de VOC (Vlissingse Ondernemers Centrale) de sfeerverlichting in de binnenstad te vernieuwen. “Dat is een grote investering voor de ondernemers, maar de vorige verlichting was zo oud dat het onderhoud bijna even duur was geworden als nieuwe aanschaffen”, legt VOC-voorzitter Jolanda van Boven uit.

Nautisch

Als eerste zijn de overspanningen in de winkelstraten vervangen. In de Walstraat hangen er vijftien, in de Lange Zelke tien en in de Sint Jacobsstraat negen. Daarnaast zijn er vijf losse overspanningen in omliggende straten bijgekomen.
Dit jaar is de binnenstad verder aangekleed met 66 wandornamenten in dezelfde maritieme stijl. De golfjes geven de sfeerverlichting een nautische uitstraling, passend bij Vlissingen. “De ornamenten hebben we in januari besteld, net voordat de coronacrisis uitbrak.”

Bomen

Voor de bomen ging de VOC op zoek naar boomvriendelijke, duurzame verlichting. “In Scheveningen had ik hele gave verlichting gezien en in samenwerking met verlichtingsbedrijf Sanrobi vonden we deze goudkleurige bollen, die branden als een soort lampionnetjes.” Als experiment hangen ze sinds begin deze maand in tien bomen in de Coosje Buskenstraat. “Dat is vlak achter de boulevard, dus als ze daar tegen wind en zout kunnen, lukt het overal.”
Om de takken niet te zwaar te belasten, hangen er maximaal tien bollen in een boom. “De vorige lampjes zat om de takken gewikkeld, maar dat hoeft met deze bollen niet. Daardoor houdt de boom ruimte om te groeien en gaat de verlichting niet kapot door de groei, zoals bij de vorige verlichting. De laatste tijd hadden we om de haverklap storingen.”

Boulevard

De komende maanden bekijkt de ondernemersclub hoe het gaat met de nieuwe boomlampionnen. Ze heeft een vergunning tot 1 maart voor de feestverlichting. Het is de bedoeling om ook de bollen tot die tijd te laten hangen. “Als ze er dan nog mooi uitzien en het is goed gegaan met de storingen, dan hangen we de bollen ook in bomen op het Bellamypark, de Nieuwendijk, Oude Markt en Kleine Markt.” Als laatste onderdeel van dit project wil de VOC de verlichting doortrekken naar de boulevard. “Daar moet je nog meer rekening houden met wind en zout, dus we nodigen de ondernemers van de boulevard uit om mee te denken over een oplossing hiervoor. Het zou mooi zijn als we de verlichting voor de boulevard en de andere bomen volgend jaar kunnen realiseren, maar vanwege corona moeten we daarin realistisch zijn.”

Trots

Van Boven hoopt dat de proef slaagt, want de boomverlichting hoort er voor de VOC echt bij. “Ik word vaak meteen gebeld als de lichtjes het niet doen. Je merkt dat bewoners bij bijvoorbeeld het Scheldeplein het prachtig vinden en er echt trots op zijn. Met de sfeerverlichting willen we als ondernemers letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje bieden in deze donkere tijd. Het is professioneel materiaal, waarmee we tien, vijftien jaar vooruit kunnen.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief