Leerlingen Ravenstein: ‘Wij willen vrijspraak’
De toga maakt de gastles compleet.
De toga maakt de gastles compleet.

Leerlingen Ravenstein: ‘Wij willen vrijspraak’

VLISSINGEN - De leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Ravenstein in Vlissingen hadden onlangs twee advocaten in de klas. Zij namen de kinderen tijdens hun gastles mee in de wereld van de advocatuur. 


De gastles was onderdeel van het programma IMC Basis, een aanvullend onderwijsprogramma voor groep 7 en 8 van in totaal 38 scholen in sociaaleconomische achterstandswijken in Nederland. De kinderen krijgen les van professionals uit de praktijk.

Verzachtende onstandigheden

Voor het vak advocatuur introduceerde de politie en officier van justitie van het Openbaar Ministerie een casus aan de kinderen. Daarna was het de beurt aan de advocaten om in de klas de casus vanuit hun invalshoek te belichten.
Wilden de leerlingen als officier van justitie nog een forse straf voor een diefstal van amuletten en maskers in een online game, als advocaat gingen ze toch echt voor vrijspraak. Zeker nadat in de les over de reclassering duidelijk was geworden dat er verzachtende omstandigheden kunnen zijn waardoor je dingen doet die niet mogen.

Toga

En hoe kun je dan beter voor vrijspraak pleiten dan in een echte advocatentoga? Natuurlijk was dat gewaad voor de meeste kinderen nog iets te groot, maar voor sommige leerlingen werd wel duidelijk dat ze in de rol van advocaat kunnen groeien. Misschien worden ze later wel een echte advocaat, net als Cindy Koole en Sophie Veldhof. Zij zijn enthousiast over de gastles. “Je kijkt door een nieuwe bril naar je werk dankzij de kinderen”, laten Veldhof en Koole weten. “Het is een verrijking voor mijn taak als advocaat. En een leuke dag!”


DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief