Stichting Gewoon Wonen begint nu echt aan zijn droom
<p>Gewoon Wonen</p>

Gewoon Wonen

(Foto: Gewoon wonen)

Stichting Gewoon Wonen begint nu echt aan zijn droom

OOST-SOUBURG – Na jaren van keihard werken, is deze week in Oost-Souburg gestart met de bouw van de woonzorgvoorziening voor Stichting Gewoon Wonen. Het ouderinitiatief was al sinds 2014 op zoek naar een geschikte locatie en vond deze samen met de gemeente Vlissingen en woningcorporatie Zeeuwland op de voormalige schoollocatie aan de Molenweg.


Geerard Labeur is namens alle ouders van de acht bewoners betrokken bij het project. Hij weet nog precies hoe het zo’n zeven jaar geleden allemaal begon. “We zijn overal geweest, maar dit is voor ons de perfecte plek.”

Besef

Van de week stond hij samen met zijn zoon, één van de toekomstige bewoners, op de bouwplaats. Toen kwam het besef. “Hier hebben we met z’n allen al die tijd naartoe gewerkt, nu wordt het zichtbaar en tastbaar.”

Gewoon Wonen bestaat sinds 2015 als een stichting, Labeur legt het initiatief nog een keer uit. “Het is een groep van acht ouderparen, van kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk betrokken te zijn bij de verdere invulling van het leven van onze kinderen, zodat je zelf de regie kunt voeren. In een instelling is dat om allerlei redenen bijna niet te doen.”

Begeleiden

Hij zegt dat zij nu kunnen bepalen met wie en waar hun kinderen gaan wonen. “En wie er voor ze gaan zorgen en op welke wijze. Je bent samen met alle betrokken partijen medeverantwoordelijk voor het wonen en begeleiden van je kind. Je geeft de zorg uit handen, maar op een waardevolle manier.”

En dus gingen ze op zoek naar de mogelijkheden voor het bouwen van een woonvoorziening. “Er waren drie locaties waar we uit konden kiezen. Uiteindelijk hebben we voor de Molenweg gekozen, omdat dat midden in een wijk ligt. We hoorden achteraf dat de gemeente ook hoopte dat we voor deze plek zouden gaan.”

Droom

Halverwege 2018 was het bouwplan klaar, leek alles in kannen en kruiken, maar het was toen toch even schrikken. “We zouden samen met Arduin ‘de stenen gaan stapelen’, omdat de kavel voor ons alleen te groot was. Maar Arduin werd overgenomen en stapte eruit.”

De gemeente Vlissingen en Zeeuwland stelden het ouderinitiatief al snel een ‘droomalternatief’ voor en dus kon het plan toch doorgaan. In juli moet het klaar zijn. “Acht levensloopbestendige en volwaardige appartementen. Met een woonkamer, slaapkamer, keukenblok, sanitair en eigen voordeur. Onder hetzelfde dak, met een gezamenlijke woonkamer en keuken.” De bewoners hebben een leeftijd tussen de 29 en 37 jaar en zijn nog niet allemaal op de hoogte van de plannen, maar zoon Wilbert al wel. “De plattegrond hangt boven zijn bed, het liefst gaat hij iedere dag kijken, hij kan niet wachten.” Een belangrijke stap. “Het is goed voor ze. Een eigen leven opbouwen met bekwame mensen die ze vanuit het hart begeleiden en verzorgen in een respectvolle, warme en veilige omgeving.” Een droom die werkelijkheid wordt. “Het is nu echt gestart.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief